Rajzing Rajnke: Promjena tužilačkih zakona moguća uz konsultacije sa EU

Komentarišući odluku Višeg suda da obustavi kivični postupak protiv Stijepovića, ambasadorka kaže da SAD očekuju od Crne Gore rezultate u borbi protiv svih oblika korupcije

45923 pregleda 415 reakcija 91 komentar(a)
Rajzing Rajnke, Foto: TV Vijesti
Rajzing Rajnke, Foto: TV Vijesti

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, izjavila je u intervjuu za Televiziju Vijesti kako je promjena tužilačkih zakona ipak moguća, ali uz konsultacije sa evropskim partnerima.

"SAD podržavaju Evropsku komisiju i njihove poruke da Crna Gora ima i imala je strukture, institucije i usvojene zakone kojima se omogućava sprovođenje vladavine prava, borbu protiv korupcije na visokom nivou, i te strukture treba da budu iskorišćene. Mi podržavamo tu ideju. Sada, da li zakoni mogu da budu poboljšani, sve se može unaprijediti. Ali postoji procedura na koju se Skupština odlučila, a to je da odloži glasanje i da se konsultuje sa EU i to je ono što mi želimo. Tako bi trebalo da zemlja aspirant sarađuje sa budućim partnerima. Na taj način se pruža prilika poslanicima da čuju mišljenje stručnjaka i koliko sam razumjela, Venecijanska komisija će razgovarati sa svim stranama", kazala ja ambasadorka.

Kakve god bile preporuke, smjernice i mišljenja EU i Venecijanske komisije, iste će imati za cilj da unaprijede ambijent u Crnoj Gori, dodala je.

Rajzing Rajnke je kazala kako žele da vide političku volju da se zaista riješi pitanje korupcije i sprovedu reforme u oblasti vladavine prava. "To je cilj SAD - želimo da vidimo Crnu Goru koja je sposobna da prekine sa nizom slabe angažovanosti na rješavanju problema u oblasti vladavine prava i moguće je da je ovo dobra prilika za tako nešto, u zavisnosti od onoga šta eksperti i EK budu savjetovali na kraju ovog procesa".

Komentarišući odluku Višeg suda u Podgorici da obustavi kivični postupak protiv visog funkcionera Demokratske partije socijalista Slavoljuba Stijepovića u slučaju "Koverta", Rajzing Rajnke kaže da Sjedinjenje Države očekuju od Crne Gore rezultate u borbi protiv svih oblika korupcije.

Povodom porasta tenzija u susret izborima u Nikšiću i navodnog miješanja Srbije u izborni proces, ambasadorka SAD je kazala kako žele izbore koji su slobodni, otvoreni i na kojima će biti velika izlasnost, a čiji će rezultat biti kredibilan.

Istakla je da tenzije, bilo da je uticaj na glasače u Nikšiću domaći ili strani, remete taj proces. "Na takav način se ne dozvoljava građanima da donose sopstvene odluke".

Rajzing Rajnke je kazala kako vjeruje da su građani Nikšića sposobni da glasaju bez uticaja drugih i nasilja koje utiče na glasanje. Poručila je da incidenti kao što je skrnavljenje džamije ostavljaju jedan zastrašujući utisak na muslimane u Nikšiću i da predstavljaju napad na pojedinca, te da to treba osuditi. Rekla je kako se nada da će nadležni organi nastaviti sa snažnim aktivnostima kako bi osigurali mirnu atmosferu za slobodno glasanje.

Važno je, kako je istakla, utvrditi i ko je odgovoran za takve incidente.

Rajzing Rajnke je kazala da je nova, kao i prethodna Vlada, ozibljno preuzela obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO.

Nije komentarisala imenovanja i promjene u sektoru bezbjednosti, ali je rekla da je uvjerena da Vlada poštuje svoje zakone, da stvari uzima ozbiljno, kao i da poštuje NATO protokole.

Povodom optužbi opozicije da nova vlast skreće sa spoljnopolitičkog kursa i pokušava da podvede Crnu Goru pod uticaj Beograda i Moskve, te upitana da li prepoznaje takvu namjeru Vlade, ambasadorka SAD je podsjetila da su se vladajuće koalicije obavezale na euro-atlantsku budućnost, koja uključuje i NATO.

"Određeni pojedinci jasno deklarišu svoje srpske korijene, ali su svi Crnogorci. Svi koje sam srela su posvećeni snažnijoj i perspektivnijoj budućnosti Crne Gore. Svi javni stavovi i oni koje sam čula u privatnim razgovorima sa čelnicima Vlade uvjeravaju da ova Vlada ima namjeru da sluša sprovodi volju građana Crne Gore i to je suština demokratije."

Rajzing Rajnke je kazala kako namjerava da ostane u Crnoj Gori do isteka trogodišnjeg mandata. "Imam još vremena i namjeravam da se i dodatno posvetim pitanjima o kojima smo razgovali", kazala je.

U nastavku pogledajte kompletan intervju Petra Komnenića sa ambasadorkom Rajzing Rajnke.

Bonus video: