Hotel u Petrovcu priključili na "divlji" vodomjer

Budvanski Vodovod pokrenuo veliku akciju kontrole nelegalnih priključaka

15654 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvanski Vodovod podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv kompanije “Euromix trade“ jer je nelegalno priključila svoj novoizgrađeni hotel sa pet zvjezdica “Cristal“ u Petrovcu na vodovodnu mrežu.

U kivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti“ imale uvid, utužena je kompanija, kao i odgovorno lice u toj firmi, nakon što su kontrolori pronašli ispred hotelske terase divlji vodomjer preko koga se novi hotel napajao vodom.

“Na osnovu Zakonika o krivičnom postupku podnosi se krivična prijava protiv ‘ Euromix trade’ DOO Podgorica i odgovornog lica u ovom pravnom licu, zbog osnovanje sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Pretpostavlja se da su 15. juna u poslijepodnevnim časovima u dvorištu ispred hotela ‘Cristal’ u Petrovcu u vodovodnu šahtu nelegalno postavili vodovodno brojilo, čime su obezbijedili napajanje hotela bez odobrenja stručne službe Vodovod i kanalizacija DOO Budva“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Izlaskom na lice mjesta 16. juna, kako se naglašava, zaposleni u Vodovodu i kanalizaciji u prisustvu komunalnog inspektora su utvrdili postojanje nelegalnog vodomjera.

U Vodovodu je “Vijestima“ rečeno da u krivičnoj prijavi nijesu kvalifikovali krivično djelo, kako ona ne bi na taj način bila odbačena.

“Smatramo da je učinjeno krivično djelo krađe i samovlašća. Pravno lice je bez ikakvog pravnog osnova postavilo vodomjer i priključilo hotel Cristal“, naveli su “Vijestima“ iz budvanskog Vodovoda.

Oni su naglasili da je time u nelagodnu situaciju doveden zakupac hotela.

“U trenutku otkrivanja vodomjera u hotelu je boravilo oko stotinu gostiju. Vodovod je je u konsultaciji sa Opštinom Budva, kako bi izbjegli sanitarno katastrofa i loša reputacija za turističku sezonu, odlučili smo da hotel ne isključujemo sa mreže i dozvolimo napajanje. Nijesmo željeli da gosti koji su došli na našu rivijeru da ljetuju, dožive bilo kakve neprijatnosti. Hotel je ostao priključen na vodovodnu mrežu, nije im isključena voda, ali smo zato odlučili da krivično pocesuiramo“, naglasili su u Vodovodu.

Kompanije je ostavljen rok da otkloni sve tehničke nedostatke i pristupi legalnom priključenju hotela na mrežu.

Nova uprava budvanskog vodovoda, kako su naglasili, nastaviće sa akcijom sistematskog otkrivanja nelegalnih priključaka na mreži, te procesuirati sve odgovorne.

“Akcenat će u narednom periodu biti na otkrivanju nelegalnih potrošača, pojačali smo naš pravni tim u prethodnom periodu i spremno ćemo se obračunati sa svim nelegalnim potrošačima. Smatramo da je to naša obaveza, ne samo zakonska, nego i cilj nam je da smanjimo gubitke na mreži, jer vjerujemo da su dijelom proizvod nelegalnih priključaka”, kažu u Vodovodu.

Dio akcije će se odnositi i na provjeru potrošača u vezi sa tim da li su prijavili svoj objekat po zakonskim osnovama, naime postoje i slučajevi da su mnogi apart hotele i manje hotele prijavili kao stambene i porodične objekete, pa plaćaju višestruko manje račune, što dodatno utiče na manje prilive firme. U toku je i akcija češljanja deokumentacije, jer postoje sumnje da su mnogi pojedinci, bliski bivšoj vlasti, imali privilegije.

Bonus video: