Arktik najtopliji od 1900. godine

Arktik se zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta koji bi 2016. mogao imati najtopliju godinu u novije vrijeme i to treću godinu zaredom. Prva mjerenja temperature na planeti počela su 1880. godine
59 pregleda 1 komentar(a)
Arktik nacionalni park, Foto: Noaa.gov
Arktik nacionalni park, Foto: Noaa.gov
Ažurirano: 14.12.2016. 12:31h

Godina 2016. najtoplija je na Arktiku od kada su 1990. godine počela mjerenja, zbog čega je nastupilo neviđeno topljenje leda i zakasnilo formiranje novog leda jesenas.

"Ove smo godine, kao rijetko do sada, imali priliku da vidimo da Arktik šalje snažan i jasan znak upozorenja o neprestanom zagrijavanju i o njegovim posljedicama na okolinu", rekao je direktor programa za istraživanje Arktika u Američkoj agenciji za okeane i atmosferu (NOAA) Džeremi Matis.

U godišnjem izvještaju o Arktiku, koji je objavila NOAA se navodi da je zabilježena do sada najviša srednja godišnja temperatura vazduha iznad tla.

Između juna 2015. i septembra 2016. godine temperatura je u prosjeku bila za 3,5 stepeni Celzijusa veća od one zabilježene 1900.

Arktik se zagrijava dvostruko brže od ostatka planete a 2016. bi mogla biti najtoplija godina u novije vrijeme i to treću godinu zaredom. Prva mjerenja temperature na planeti počela su 1880. godine, podsjeća AFP

U izvještaju, na kojemu je radio 61 međunarodni naučnik, ističe se da je ta toptola jesenas odgodila početak zamrzavanja okeana na Arktiku i podstakla veće topljenje leda na Grenlandu i snijega na tlu.

Između sredine oktobra i kraja novembra 2016. godine debljina arktičkog leda bila je najmanja od početka satelitskog praćenja 1979. i 28 odsto manja od prosjeka u 1981. i 2010. godine, navodi NOAA.

Temperatura okeana je bila viša nego temperatura vazduha. Tako je u avgustu 2016. bila za pet stepeni veća od prosjeka u 1982. - 2010. u Čukotskom moru i u Barentsovom moru.

U jedanaestom izvještaju NOAA-e o Arktiku upozorava se takođe da stanovnici i fauna na ovom području trpe štetu zbog klimatskih promjena.

Tako su zbog povećanja kisjelosti okeana kao posljedice otopljenja pojačano ugroženi rakovi kojima je za stvaranje oklopa potreban kalcium karbonat. To utiče i na autohtone narode koji žive od ribolova.

U izvještaju se upozorava i da se zbog porasta temperature povećava broj parazita od kojih stradavaju najviše rovčice. Ti paraziti su se do sada nastanjivali samo na morskim pticama, što navodi na zaključak da se neke životinjske vrste sele na sjever.

Bonus video: