Tojota C-HR: Šuriken među krosoverima

Tojota ulazi u klasu kompaktnih krosovera u velikom stilu - automobilom za kojim se svi okreću i kod koga je kvalitet enterijera podignut na viši nivo. Na medijskoj prezentaciji u Madridu provjerili smo i vozne osobine novajlije u ovom segmentu.
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2016. 11:06h

Tojote su oduvijek važile za pouzdane, kvalitetne i dugotrajne automobile, ali po pitanju dizajna japanski proizvođač nije previše eksperimentisao.

Međutim, taj pristup Japanci su promijenili kad je to bilo najpotrebnije.

Njihov predstavnik u sve popularnijoj klasi malih gradskih terenaca, model CH-R je automobil za kojim ćete se okrenuti čak iako to ne želite.

Ovaj svojevrsni šuriken među kompaktnim krosoverima sa velikim samopouzdanjem ulazi u segment koji iz godine u godinu raste u Evropi.

Prije samo sedam godina udio malih gradskih terenaca na tržištu bio je manji od šest odsto, danas iznosi preko 15 odsto.

Biti najveći proizvođač automobila na svijetu, a nemati predstavnika u tom segmentu, u najmanju ruku zvuči čudno.

Zato je Tojota stvorila auto kojim će se uhvatiti koštac sa Nisan đukom ili Opel Mokom.

CH-R je jedna od prvih Tojota dizajniranih prvenstveno za evropske kupce. Japanska firma je zadala neočekivan udarac konkurenciji stvorivši vozilo napadnog dizajna u kome su pomiješane karakteristike kupea, koncepta i terenca.

Zanimljivo je koliko su šefovi Tojote uvjereni u uspjeh. Na prezentaciji u Madridu su nam potvrdili da očekuju da iduće godine C-HR pronađe put do 100.000 kupaca širom Evrope.

Koliko su ove ambicije opravdane, provjerili smo u praksi, vozeći par dana japanski krosover u okolini španske prijestionice.

Za početak, objašnjenje naziva. C-HR je skraćenica za Coupe High Rider, što bi u prevodu bilo nešto kao uzdignuti kupe.

U svakom slučaju, prilikom prvog susreta iznenadićete se veličinom ovog automobila. Spoj oštrih ivica i uglova karoserije i visokog SUV stava sakriva neočekivano velike dimenzije.

Iako se čini da je CH-R iste veličine kao Nisan Đuk, sa svojih 436 cm dužine, on je 23 cm duži od njega, a samo centimetar i po kraći od Kaškaija.

Kupe obliku dodatno doprinose skrivene ručice zadnjih vrata, koje su postavljene vrlo visoko, pa će manja djeca imati problem da ih otvore.

Kad se ukrcate u C-HR biće vam odmah jasno da napori dizajnera nijesu bili rezervisani samo za spoljašnjost.

Fenomenalna komandna tabla se plavim ivicama u formi slapa preliva na obloge vrata. Njome dominira veliki ekran infozabavnog sistema od osam inča izrađen u obliku tableta. Primijetićete da se kabinom provlači i motiv dijamanta, kao na oblogama vrata.

Ipak, najimpresivnija stavka kod enterijera je njegov kvalitet. Širom kabine su korišćeni materijali visoke klase.

Gotovo sve površine su prijatne na dodir, tako da se stiče utisak da se vozite u nekom leksusu. Ušteda novca je primjetna jedino kod krovišta, koje nije na nivou ostatka kabine.

Prostora takođe ne fali. Iako široki zadnji nosači krova kod putnika pozadi stvaraju osjećaj zatvorenosti, iznenađujuće je koliko tamo ima prostora za glavu, pa i za koljena.

Naprijed, visoka sjedišta i veliki vjetrobran pružaju vozaču dobar pogled na put.

Prtljažnik ne može da primi visoke četvrtaste komade prtljaga. Ipak, njegova zapremina je više nego solidna - 377 litara.

Podvozje novog japanskog krosovera je zasnovano na istoj modernoj arhitekturi koje predstavlja bazu za fenomenalni novi prijus, što znači da je C-HR vrlo upravljiv.

Inženjeri su proveli puno vremena na finom podešavanju automobila za evropske puteve, a rezultat je odmah primjetan. Upravljač pruža prirodan osjećaj i progresivnost, a prijanjanje je na visokom nivou.

Kruta šasija, 60 odsto čvršća nego kod ranije platforme i oslanjanje tjunirano japanskom preciznošću obezbjeđuju i visok nivo udobnosti i nevjerovatnu stabilnost u krivinama za vozilo ove veličine i oblika.

Naginjanje je gotovo neosjetno a čak i kad ga dovedete na granicu prijanjanja, automobil je i dalje pouzdan i precizan.

Samo izražene neravnine na putu će da protresu putnike, a ostatak vremena biće im vrlo udobno.

Prvo smo probali hibridnu verziju koju pokreće kombinacija 1,8-litarskog benzinca i elektromotora sa ukupnom snagom od 120 KS.

Ovaj pogonski sistem je preuzet iz Prijusa, ali ovdje nije tako dobro integrisan. Dok Prijus kombinuje CVT mjenjač i elektromotor da pruži tečno ubrzanje bez napora, C-HR se pretežno oslanja na motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Čak i na blaži pritisak pedale gasa motor se glasno odaziva, a pri naglom ubrzavanju taj zvuk postaje prilično napadan. Ta buka nema opravdanje u performansama, jer hibridnom C-HR-u treba 11 sekundi da dostigne 100 km/h.

Druga opcija motora, turbobenzinac zapremine 1,2 litra razvija 4 KS manje, ali je u ubrzanju do 100 brži za desetinku.

I pored male zapremine, mali benzinac pokazuje iznenađujući entuzijazam. Zbog uključenja turbopunjača pri malom broju obrtaja vuča je odlična i u gradu i na otvorenom putu a prednost u odnosu na hibridnu verziju je to što je ova mašina izuzetno tiha.

Tišina u putničkom prostoru je odlična osnova da na pravi način uživate u muzičkom ugođaju na koji je Tojota ponosna. Radi se o opcionom JBL sistemu sa devet zvučnika od ukupno 576 vati.

Benzinska varijanta je dosta prirodnija i prijatnija za vožnju, a šestostepeni manuelni mjenjač se savršeno uklapa.

Prednost hibrida predstavlja nešto manja potrošnja, ali s obzirom da u Crnoj Gori ne postoje olakšice za kupce ekoloških automobila, ta ušteda je nedovoljan argument.

Sa druge strane, benzinac je gotovo pet hiljada eura jeftiniji od hibrida. U Crnoj Gori osnovna verzija sa već odobrenim popustom staje 18.500 eura.

Ipak, naša preporuka je da uložite još par hiljada eura u srednji paket opreme, jer on obuhvata tačskrin u kabini i 17-inčne alu točkove. Uz to kupac dobija i dvozonsku klimu i kožu na upravljaču i ručici mjenjača.

Zainteresovani već mogu da zakažu test vožnju

C-HR je već stigao u salon crnogorskog zastupnika, gdje kažu da za ovaj krosover vlada veliko interesovanje.

“Dugo smo čekali na vozilo ove klase, a sudeći po prvim utiscima čekanje se isplatilo”, kaže Nina Ercegović iz Toyote Podgorica.

“Malu prednost dajemo hibridnoj verziji, čija je startna cijena 23.230 eura, koju će zainteresovani već od danas moći da probaju”, kaže Ercegović.

Galerija

Bonus video: