U Mijanmaru pronađen fosil repa dinosaurusa star 99 miliona godina

Rentgentskim snimcima i mikroskopskom analizom otkriveno je osam pršljenova u sredini dugog, tankog repa za koji naučnici smatraju da je bio sačinjen od čak 25 pršljenova
0 komentar(a)
dinosaurusi
dinosaurusi
Ažurirano: 11.12.2016. 08:22h

Fosil repa dinosaurusa star 99 miliona godina pronađen je u dolini Hukawng u sjevernom Mijanmaru.

Istraživanje je vodila paleontologistkinja Lida Ksing sa Kineskog univerziteta geonauka, a u ćilibaru koji je pronađen u mijanmarskom rudniku nalazi se dinosaurov rep sa kostima, mekim tkivom i perjem, a potiče iz perioda mezozoika, tačnije krede. Ovo je prvi put da se perje nalazi na fosilima zajedno sa kostima dinosaura, a to će naučnicima pomoći u shvatanju evolucije pernatih dinosaurusa.

Vjeruje se da je tokom krede došlo do razdvajanja pernatih dinosaura i pernatih ptica, s obzirom da su ptice počele letjeti, a većina pernatih dinosaura je ostala živjeti na kopnu. Rentgentskim snimcima i mikroskopskom analizom otkriveno je osam pršljenova u sredini dugog, tankog repa za koji naučnici smatraju da je bio sačinjen od čak 25 pršljenova.

Po strukturi repa najvjerovatnije se radi o mladom koelurosauru iz vrste teropodnih dinosaura koji obuhvataju oblike od tiranosaurusa do modernih ptica.

Bonus video: