Vlada dala Franci skoro pet hiljada kvadrata u Tivtu

Vlasnik bjelopoljske firme dobio u vlasništvo parcelu na kojoj je izgradio hotel i šoping centar
489 pregleda 5 komentar(a)
Hilmija Franca, Foto: Arhiva Vijesti
Hilmija Franca, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.11.2018. 08:11h

Vlada je prije dva dana dala saglasnost Opštini Tivat da se u korist kompanije Mesopromet iz Bijelog Polja otuđi više od polovine opštinske parcele na Kavi, ukupne površine 9.488 kvadrata.

Administracija gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca dobila je saglasnost države da od te parcele otuđi 4.839 kvadrata „u cilju realizacije obaveze iz ugovora o zajedničkoj izgradnji“ od 16. septembra 2014.godine. Tada su bivši gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) i vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji autobuske stanice i poslovnog kompleksa na Kavi. U taj posao tivatska opština je uložila parcelu površine 9.488 kvadrata na Župi i investitora oslobodila obaveze plaćanja komunalija. Mesopromet je uložio oko 5,5 miliona eura u gradnju cijelog kompleksa, što pored autobuske stanice površine 2,1 hiljadu kvadrata, sadrži i šoping centar površine skoro tri hiljade kvadrata i hotel ranga četiri zvjezdice, površine 2.500 kvadrata. Šoping centar i hotel bjelopoljska firma je izgradila za svoje potrebe, dok je grad 2015. dobio objekat autobuske stanice. Prilikom potpisivanja ugovora Franca (koji je i član Predsjedništva DPS-a) pred novinarima je obećao da će u gradnji novih objekata upotrijebiti „najkvalitetnije materijale i konstrukciona riješenja“. To se, kada je u pitanju objekat autobuske stanice, nije desilo jer je ona napravljena od ne pretjerano skupih i kvalitetnih materijala i to vrlo loše, što se pokazalo kada je lani taj objekat preuzelo novoformirano opštinsko preduzeće „Autobuska stanica“ Tivat. Ono je tada u objekat, koji je prethodno samo godinu dana radio pod vođstvom druge Francine firme - pljevaljske „Prehrane“, moralo uložiti na desetine hiljada eura da otkloni brojne tehničke nedostatke i kvarove na instalacijama i opremi autobuske stanice.

Uprava za nekretnine je krajem februara ove godine, na zahtjev Mesoprometa da se objedini šest katastarskih parcela koje su činile urbanističku parcelu UP 6 na kojoj je izgrađen novi kompleks na Kavi, to prihvatila i formirala je jedinstvenu novu katastarsku parcelu 4764/1 KO Tivat, površine 9.500 kvadrata, a na kojoj je i dalje kao jedini vlasnik ostala upisana Opština Tivat. Nakon što je u četvrtak dobila saglasnosti Vlade, Opština Tivat će Franci moći da prepiše više od pola te parcele na Kavi, odnosno njen dio gdje se nalaze hotel i prodavnica, što ih je u zajedničkom poslu sa lokalnom upravom sagradila firma bjelopoljskog biznismena.

Bonus video: