Ajnštajnova teorija bi uskoro mogla da bude opovrgnuta?

Kosmolozi trenutno postaju sve precizniji u izračunavanju ovog broja koji iznosi 0,96478, što je blisko posljednjoj grubljoj računici od 0.968
109 pregleda 8 komentar(a)
Albert Ajnštajn teorija, Foto: Reuters
Albert Ajnštajn teorija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2016. 11:02h

Naučnici, koji stoje iza teorije da je brzina svjetlosti promenljiva i nije konstantna kao što je Ajnštajn sugerisao, mogli bi uskoro da testiraju svoja predviđanja.

Albert Ajnštajn je zaključio da brzina svjetlosti ostaje ista u svakoj situaciji, što znači da prostor i vrijeme mogu da budu drugačiji u drugačijim situacijama. Pretpostavku da je brzina svjetlosti konstantna i da je uvijek bila, podupiru mnoge teorije u fizici, kao što je Ajnštajnova teorija relativiteta.

Međutim, mnogi naučnici sugerišu da bi brzina svjetlosti mogla biti mnogo viša u ranom univerzumu. Jedan od inicijatora ove ideje, profesor Žoao Magejžo sa Kraljevskog koledža u Londonu u saradnji sa doktorom Niaješom Afšordijem sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi, napravili su predviđanja koja bi mogla da testiranju vrijednost teorije, piše Phys.

Strukture u svemiru, na primjer galaksije, formirane su fluktuacijom u ranom svemiru, sitnim razlikama u gustini od jednog područja do drugog. Rekord ovih ranih fluktuacija je utisnut u kosmičku mikrotalasnu pozadinu, mapu najranije svjetlosti u univerzumu u formi spektralnog indeksa.

U radu na teoriji da su fluktuacije bile pod uticajem različitih brzina svjetlosti u ranom univerzumu, profesor Magejžo i dr Afšordi su koristili model koji bi izračunao spektralni indeks, a predviđeni broj i model su objavljeni u časopisu Physical Review D.

Kosmolozi trenutno postaju sve precizniji u izračunavanju ovog broja koji iznosi 0,96478, što je blisko posljednjoj grubljoj računici od 0.968.

„Teorija, koju smo prvi put predložili krajem 1990-ih godina, sada dostiže svoju zrelu tačku i proizvodi predviđanja koja mogu da se testiraju. Ukoliko predviđanja u bliskoj budućnosti otkriju da je ovaj borj tačan, to bi moglo da dovede do modifikacije Ajnštajnove teorije gravitacije. Ukoliko je tačna, moglo bi da znači da zakoni prirode nijesu uvijek isti kao što su danas“, kaže profesor Magejžo.

Testiranje teorije različitih brzina svjetlosti dovodi u pitanje i teoriju inflacije. Inflacija kaže da je rani univerzum prošao kroz brzu fazu ekspanzije, mnogo brže od trenutno stope širenja svemira.

Preuzeto sa: Nacionalna geografija

Bonus video: