Ostaci ruske svemirske letjelice nađeni u Sibiru

Gubitak letjelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorijevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije
70 pregleda 0 komentar(a)
ruska letjelica, Foto: Reuters
ruska letjelica, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2016. 17:16h

Ostaci ruske svemirske letjelice Progres, koja se srušila ubrzo poslije lansiranja na misiju snabdijevaja Međunarodne svemirske stanice (MSS), pronađeni su u sibirskoj oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom, javile su danas lokalne vlasti. Čobani su ovog vikenda pronašli dva komada letjelice, uključujući i veliki okrugli objekat u planinskom dijelu ove sibirske oblasti. Još jedan manji komad nađen je u dvorištu jedne kuće u selu Eilig-Kem, rekao je guverner te oblast Šolban Kara-ol. Nije registrovan nikakav viši stepen radijacije niti hemijskih supstanci u vazduhu, rekao je on i pozvao mještane da svakako ne dodiruju komade letjelice ukoliko nađu još neki. Kontakt sa letjelicom bez posade Progres MS-O4 izgubljen je prošlog četvrtka, ubrzo posle njenog lansiranja na raketi Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Timovi ruskog ministarstva za vanredne sitaucije u Sibiru pročeščljali su detaljno oblast u kojoj se pretpostavljalo da se letjelica srušila. Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u četvrtak da se letjelica raspala u atmosferi ubrzo poslije polijetanja, i pošto je izgubljen kontakt sa njom. Ona je nosila oko 2,5 tone vode, goriva, hrane i drugih potrepština za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Gubitak letjelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorijevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije. Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agencija Ria Novosti da je problem verovatno povezan s lošim kvalitetom sklopa motora rakete. Roskosmos je saopštio odmah poslije nezgode da ovaj gubitak neće uticati na normalno funkcionisanje opreme na Međuarodnoj svemirskoj stanici, i opstanak posade na njoj. Rusija šalje ovakve teretne letelice ka MSS-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika. U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Bonus video: