DPS: O albanskim mandatima ćemo ako unapređuju izbore

“Ključni posao je unapređenje izbornog zakonodavstva skladno preporukama ODIHR-a iz 2016. i 2018. “
373 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2018. 20:07h

Pitanje afirmativne akcije biće otvoreno u privremenom odboru za reformu izbornog zakonodavstva samo ako to može unaprijediti izborni ambijent, izjavio je poslanik i v. d. predsjednika poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

Predstavnici albanskih partija najavili su da će tražiti da privremeni odbor raspravlja o vraćanju garantovanih mandata za političke predstavnike te nacionalne manjine.

Rakočević tvrdi da će DPS biti fokusirana na ključni posao u radu privremenog odbora u Skupštini.

“Ključni posao je unapređenje izbornog zakonodavstva skladno preporukama ODIHR-a iz 2016. i 2018. godine. Pitanje afirmativne akcije, koja podrazumijeva ravnopravan politički status političkim partijama koje predstavljaju manjinske narode, će biti otvoreno kao i svako pitanje za koje se pokaže interesovanje ali i utemeljenje u potrebi za unapređenje izbornog sistema i ambijenta za izbore”, kazao je on “Vijestima”.

Postizbornim sporazumom koalicije “Albanci odlučno” i DPS-a je, između ostalog, predviđeno da se pitanje garantovanih mandata riješi do 2020, kada se očekuju redovni parlamentarni izbori. Predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošajkazao je da albanske stranke moraju biti jedinstvene u pregovorima o izbornim reformama.

“Smatram da se radi o veoma važnom momentu za našu viziju i intergaciju. Nadam se da će pojedini politički subjekti promjeniti mišljenje i da ćemo preći preko međusobnih nesporazuma za dobro naših sunarodnika”, kazao je Đeljošaj.

Odluka o formiranju privremenog odbora je izglasana na sjednici Skupštine koja je u toku.

Bonus video: