Roskosmos: Svemirska letjelica sagorela u atmosferi

Po planu je letjelica "Progres MS-O4", trebalo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u subotu popodne po centralnoevropskom vremenu sa 2,5 tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština
0 komentar(a)
Roskosmos letjelica, Foto: Twitter.com
Roskosmos letjelica, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 01.12.2016. 20:44h

Bespilotna svemirska letjelica koja je danas lansirana kako bi odnijela nove zalihe za Međunarodnu svemirsku stanicu i sa kojom je izgubljen kontakt, sagorela je u atmosferi ubrzo poslije polijetanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, saopštila je ruska svemirska agencija.

"Prema preliminarnim informacijama kargo letjelica je... izgubljena na oko 190 klometara iznad izolovane, planinske oblasti Tuva, i većina njenih djelova sagorelo je u gustim slojevima atmosfere," navela je agencija Roskosmos.

Agencija je navela da državna komisija ispituje situaciju.

Prema navodima ruske agencije, gubitak ove kargo svemirske letjelice neće uticati na normalno funkcionisanje sistema Međunarodne svemirske stanice i na rutinske operacije posade.

Agencija Roskosmos ranije je saopštila da je izgubila kontakt sa svojim bespilotnim svemirskim brodom za snabdijevanje koji je krenuo ka Međurodnoj svemirskoj stanici, ubrzo poslije njegovog polijetanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

"Kontakt je izgubljen 383 sekunde poslije polijetanja rakete Sojuz sa kargo kapsulom Progres MS-O4" saopštio je ranije Roskosmos.

Po planu je letjelica "Progres MS-O4", trebalo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u subotu popodne po centralnoevropskom vremenu sa 2,5 tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Bonus video: