Lanci su samo za izbjegavanje kazne

Ako se desi da vam lanci zatrebaju, nije dovoljno što ćete ih imate u gepeku, već ćete morati da ih montirate
63 pregleda 3 komentar(a)
gume, lanci, Foto: Shutterstock
gume, lanci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2016. 15:32h

Prošlog utorka, stupila je na snagu naredba Ministarstva unutrašnjih poslova o obaveznoj upotrebi zimske opreme na određenim putnim dionicama u Crnoj Gori.

Prema trenutno važećoj uredbi, zimska oprema kod putničkih automobila podrazumijeva: zimske gume na svim točkovima ili zimske gume na pogonskim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili ljetnje gume na svim točkovima i lance za snijeg odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Dakle, oni koji stanuju u južnim predjelima i rijetko ili nikako ne planiraju da voze preko planinskih prevoja ili odlaze na sjever, imaju mogućnost da jednostavno ubace lance u prtljažnik svog vozila i tako riješe zakonsku obavezu.

Međutim, ako se desi da vam lanci zatrebaju, nije dovoljno što ćete ih imate u gepeku, već ćete morati da ih montirate.

Zato bi bilo dobro da već sada izvadite lance i probate da ih postavite na točkove. Danas postoje različite vrste lanaca za snijeg i nekoliko principa montaže. Ono što je sigurno je da će sve ovo da bude mnogo teže po snijegu i hladnoći.

Zimske gume su u svakom slučaju mnogo bezbjednija i mnogo komfornija varijanta, a na duže staze ne predstavljaju dodatni trošak. Štaviše, možete da uštedite, posebno jer zimske pneumatike možete da nabavite po relativno povoljnim cijenama.

Bonus video: