Ulaz u pakao je popločan mermerom

Italijanski arheolozi koji rade na nalazištu grada Hijerapolisa u Turskoj, na pragu su otkrića potencijalnog ulaza u podzemni svijet
113 pregleda 1 komentar(a)
hram Plutona (novina), Foto: News.nationalgeographic.com
hram Plutona (novina), Foto: News.nationalgeographic.com
Ažurirano: 20.11.2016. 08:35h

Put u pakao popločan je mermerom, a ne samo dobrim namjerama…

U vrijeme antičke Grčke i starog Rima bogovi su bili u toj mjeri dio svakodnevnog života, da su mogli da vam ukradu kćerku ili ljubavnicu, da vam pomognu da pobijedite u ratu ili izliječe neku bolest. Neki legendarni heroji čak su posjetili carstvo boga podzemnog svijeta, grčkog Hada, odnosno rimskog Plutona.

Ali gdje bi trebalo otići da bismo smo ušli u podzemni svijet? Planina Olimp je bila važno mjesto na grčkoj teritoriji. Postojalo je vjerovanje da biste mogli da posjetite kuću bogova ukoliko se popnete dovoljno visoko.

A ako odete na drugu stranu, aktivna geologija Mediterana, njegovi brojni vulkani i nekoliko sumporovitih otvora u zemlji obećavaju ulaz u podzemni svijet.

Italijanski arheolozi koji rade na grčko - rimskom nalazištu grada Hijerapolisa u Turskoj, sada su na pragu otkrića potencijalnog ulaza u podzemni svijet. Putnici koji su prolazili ovim područjem, dolazili su u Hijerapolis da se okupaju i pomole u hramu Plutona koji je bio sagrađen na pećini, tačno iznad podzemnog termalnog izvora.

Praćenjem staze kroz stari hram, tim sa Univerziteta iz Salenta koji predvodi Frančesko D'Andria, otkrio je ulaz u pećinu. Da bi ovaj ulaz mogao predstavljati mitska vrata pakla potvrđuje i urezana posveta Plutonu iznad vrata pećine.

Antički geograf Strabon, koji je bilježio utiske sa svojih putovanja po Maloj Aziji, u posljednjim godinama stare ere, spominjao je jedinstvene proporcije ovog ulaza, govoreći da je u pitanju „otvor dovoljno veliki da propusti čovjeka, poslije koga slijedi ponor u velike dubine“. Pisao je dalje da je „prostor ispunjen parom, toliko gustom da je dno teško razaznati. Životinje koje uđu odmah umiru. Čak i bikovi koji se tu nađu, padaju i pronađeni su mrtvi. Vrapci koji bi uletjeli, takođe su umirali“.

Ovo područje ispunjeno zanimljivim prirodnim fenomenima, moglo je lako da asocira na realni ulaz u pakao, što su vješto koristili i sveštenici Plutonovog hrama kako bi dokazali svoju moć. Oni su naime, uspijevali da uđu u pukotinu i vrate se živi, vjerovatno zadržavajući dah i poznajući rupe gdje se nalazi bezbjedan vazduh u pećini, dok su ptice koje su letjele blizu bile otrovane.

Tokom modernih iskopavanja, mrtve ptice su bile znak timu arheologa da su zaista pronašli “vrata pakla”. Buduća istraživanja će biti usmjerena na gornji dio terena gdje naučnici očekuju da pronađu masivni hram posvećen Plutonu.

Bonus video: