Mercedesima u osvajanje Jahorine

Povorka SUV modela popela se do najvišeg vrha Jahorine, Ogorelice, na 1.916 metara
111 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2016. 20:52h

Kompanija Star Import, generalni distributer za Mercedes-Benz u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini organizovala je “Off-road trening” za predstavnike medija i klijente proteklog vikenda na snijegom prekrivenoj Jahorini.

Ovo je bila prilika za bliže upoznavanje sa potpuno novim modelom GLC kupe. Ovaj automobil spaja off road sposobnosti SUV vozila i atraktivnost dinamičnog kupea.

“Kao i svi SUV modeli Mercedesa i GLC kupe je pravljen kao terenski auto sa pogonom na četiri točka i širokom paletom benzinskih i dizel motora. On po pitanju dizajna nudi modernu liniju, pa je namijenjen i mlađim ljudima, kako gradskim uslovima, tako i upotrebi van asfalta”, kazao je na Jahorini Milorad Ostojić, direktor prodaje u „Star importu“.

Kupe verzija je gotovo osam centimetara duža i oko četiri centimetra niža od standardnog GLC-a, sa kojim dijeli osnovnu arhitekturu.

Od bliskog rođaka se razlikuje još po nekoliko detalja kao što je maska hladnjaka sa jednom umjesto sa dvije lajsne. Takođe, vješanje je podešeno sportskije nego kod GLC-a. Ovakav recept je naišao na dobar odziv kod kupaca.

“Prvi rezultati govore da imamo mnogo veću potražnju nego ponudu, što jasno govori da su kupci prepoznali kvalitete ovog vozila i sada su na velikim mukama da li da kupe GLC ili GLC kupe, jer su i jedan i drugi fantastični automobili”, kaže Ostojić.

Ono što piše na papiru imali smo priliku da isprobamo i u zahtjevnim terenskim uslovima.

Polazna tačka off road treninga bio je hotel Termag. Profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz trening centra su pripremili uzbudljive rute, ali u strogo kontrolisanim uslovima sa najvećim stepenom bezbjednosti.

U Mercedesu baš ništa nijesu željeli da prepuste slučaju, posebno kad je u pitanju vožnja ovakvim terenima. Dokaz za to je i činjenica da je pred polazak na vožnju provjereno da li je neko od učesnika podlegao iskušenju da se pred put ugrije čašicom domaće rakije iz ponude hotelskog restorana. Naravno, ispostavilo se da niko nije rizikovao da propusti ovakav adrenalinski naboj.

Snijeg je doprinio idealnim uslovima za off-road avanturu, a GLC kupe je vrlo brzo pokazao da nema čega da se postidi i u takvim uslovima.

Iako je više orijentisan na sportsku vožnju asfaltnim putem, stalni pogon na sva četiri točka 4Matic i ovom članu Mercedesove SUV porodice podario je terensku moć. Naravno, zbog nešto manje udaljenosti od tla, podvozje je imalo dosta dodira sa visokim snijegom, ali bez ozbiljnijih posljedica.

Osim toga, novi devetostepeni automatski mjenjač i u ovakvim uslovima pruža vrhunski komfor.

U raskošnoj prirodi Jahorine uživali smo vozeći i druga Mercedesova terenska vozila - GLC, GLE, GLE kupe, GLS i već legendarnu G-Klasu.

Bila su tu i dva kombija V-klasa, koji nijesu bili dio zvaničnog programa, ali su se zbog 4MATIC pogona idealno uklopili u off road demonstraciju.

Najluksuzniji model GLS sa trolitarskim V6 motorom od 333 konjske snage činio je da se u ovakvoj divljini osjećamo kao ušuškani kao u fotelji.

Sa druge strane, G-klasa sa 387 KS stvara pravi doživljaj terenske vožnje. Pored nenadmašnih terenskih sposobnosti posebno je impresionirala karakterističnim zvukom V8 motora.

Preko uzbudljivih uskih planinskih puteva koji su donijeli posebnu dozu adrenalina, popeli smo se do najvišeg vrha Jahorine, Ogorelice, na 1.916 metara nadmorske visine. Tokom vožnje pred nama su se ređali zadivljujući pejzaži jedne od najljepših planina na Balkanu.

Nakon povratka u hotel svi učesnici su bili prepuni utisaka, od kojih je jedan preovladavao. Gradske ulice ili planinski putevi, svi su se uvjerili da Mercedesovi SUV modeli ne biraju put, oni su spremni za svaki izazov.

Galerija

Bonus video: