Usvojili Odluku o formiranju odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva

"DPS je inicirala formiranje ovog odbora, vjerujući da će ovaj saziv Skupštine i ovaj dio posla završiti vrlo kvalitetno, kako bi se unaprijedio okvir za održavanje daljih izbora i povećalo povjerenje javnosti, kako domaće, tako i međunarodne", rekao je Gvozdenović
168 pregleda 1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.10.2018. 18:19h

Poslanici vladajuće koalicije, Demokratskog fronta i Socijaldemokratske partije usvojili su Odluku o formiranju odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odluku o formiranju odbora koji će imati po sedam članova iz vlasti i opozicije nisu podržali nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Goran Radonjić i Anka Pavićević, te poslanik Liberalne partije Andrija Popović, koji su bili uzdržani.

Demokratska partija socijalista (DPS) inicirala je formiranje odbora za reformu izbornog zakonodavstva, kako bi se unaprijedio okvir za održavanje daljih izbora i povećalo povjerenje javnosti, kazao je potpredsjednik DPS Branimir Gvozdenović.

Gvozdenović je rekao da će odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva biti formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta, u kojem će biti održavani naredni izbori.

"Do sada smo imali slobodne i fer izbore, ali nijedan zakonski okvir se ne može smatrati savršenim i uvijek postoji prostor za njegovu nadogradnju", rekao je Gvozdenović.

On je kazao da DPS-u, kao partiji koja decenijama dobija najveću podršku građana, odgovara svako poboljšanje zakonskog okvira.

"Zato i sada želimo da poboljšamo izborno zakonodavstvo i sa političkim saradnicima i sa rivalima. U ovoj odluci su sadržani progresivni i afiramativni predlozi i nije mi jasno šta tu nije opoziciji prihvatljivo", kazao je Gvozdenović.

On ne vidi razlog da se u rad odbora ne uključe partije koje bojkotuju rad parlamenta i poručio da bi svima trebalo da cilj bude najbolji interes građana i države Crne Gore, a to je unapeđenje zakonodavstva.

"DPS je inicirala formiranje ovog odbora, vjerujući da će ovaj saziv Skupštine i ovaj dio posla završiti vrlo kvalitetno, kako bi se unaprijedio okvir za održavanje daljih izbora i povećalo povjerenje javnosti, kako domaće, tako i međunarodne", zaključio je Gvozdenović.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, kazao je da je danas pred poslanicima odluka o formiranju privremenog odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i da se postavlja pitanje da li to znači otpočinjanje iskrenog dijaloga između vlasti i opozicije kako bi se omućilo da sledeći izboru budu slobodni i fer.

On je rekao da DF, za razliku od DPS-a, smatra da do sada nijedni izbori u Crnoj Gori nijesu bili fer i slobodni i da to njihovo uvjerenje ne mogu promijetiti izvještaji posmatračkih misija međunarodne zajednica.

Prema riječima Đukanovića, bez demokratizacije društva nema slobodnih izbora.

"Bili bi naivni kada bi rekli da vjerujemo u iskrene namjere aktuelnog režima, ali smo odlučili da damo šansu dijalogu. Za proteste nikada nije kasno i za njih smo uvijek spremni", istakao je Đukanović.

On je rekao da DF sumnja u iskrene namjere DPS za uspješan rad privremenog odbora jer se, kako je naveo, ta partija i dalje grčevito zalaže da se Demokratama i URA-i ostavi prostor da se naknadno uključe u rad tog tijela.

"Mislimo da bi bilo dobro da se već na početku rada znaju svi članovi odbora. DF ne traži ta mjesta za sebe iz tih razloga još nije odlučio kako će glasati", rekao je Đukanović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić, rekao je da izbori 2016. godine nijesu bili slobodni i fer jer se, smatra on, u okruženju državnog udara ne može slobodno glasati.

"Nosilac suverenosti je građanin, a on ima samo jedan način da odlučuje a to je da izabere vlast svojom voljom. To je u Crnoj Gori stalno sporno. Nekad više a nekad manje", rekao je Krivokapić.

Kako je rekao, neće biti nespornih izbora ukoliko ne bude dogovora o načinu sprovođena izbora i garancija za njihovo sprovođenje.

"Moramo da pokušamo da dođemo do demokratske volje građana. To je samo početak da se počnu rješavati nagomilani problemi u našem društvu", smatra Krivokapić.

On je poručio da ništa neće pomoći ukoliko Crna Gora ne vrati pravdu kao osnovnu vrlinu.

"Ništa nam neće pomoći- ni deset odluka, ni razgovori, ni stotinu međunarodnih odluka", kazao je Krivokapić.

Poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, rekao je da će formiranje odbora predstavljati demokratski iskorak, rezultat pluralizma crnogorskog društva koji će biti rezultat odgovornog odnosa političkih predstavnika koji su učestvovali u radu Kolegijuma.

Početak dijaloga i razgovori u poslednja dva mjeseca, kako je naveo, predstavljaju napredak u političkom životu Crne Gore i veliki doprinos u pravcu optimizacije sveukupnog ambijenta za naredne izborne cikluse, jačanju međusobnog i povjerenja građana u izborni ciklus.

"I pored činjenice da pred članovima odbora predstoji nimalo jednostavan zadatka, na osnovu dvomjesečnog rad, stiče se utisak da ni jednoj partiji ne odgovara fragmentacija i polarizacije političke scene i nedostak dijaloga", rekao je Ibrahimović i dodao da vjeruje u pozitivan rada tog tijela.

Poslanik Demosa, Miodrag Lekić, kazao da je se može stvoriti utisak da je u Crnoj Gori na sceni dijalog, politička idila i stabilnost.

"Smatram da je sve suprotno. Crna Gora, ne samo da je u demokratskoj krizi, nego pocijepana po nekoliko osnova", naveo je Lekić.

On je rekao da je reforma Vladin posao, jer je ona odgovorna za stanje društva, pokreće inicijative, donosi rješenja, a da je prebačen parlamentu.

Lekić je kazao da će glasati za Predlog odluke, ali je upozorio da postoji opasnost i mogućnost simuliranja i odugovlačenja posla.

"Rok koji je dat je jako dug. Nadam se da ćemo se, kada počnemo da radimo, moći dogovoriti da neka pitanja realizujemo mnogo prije, konkrentno mislim na Javni servis, koji je ponovo poliitčki tabloid vladajuće stranke", rekao je Lekić i dodao da neće učestvovati u radu ako ne uspiju da naprave da Javni servis bude u interesu svih građana.

On smatra da odbor u radu ne treba da se bavi izborom članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša,rekao je da je zadovoljan zbog konstruktivnih diskusija, održanih u prethodnom periodu.

On je pohvalio rad svih poslaničkih klubova za kvalitetna rješenja koja su pretečena u dobru Odluku.

"Najzahtjevnija faza nas tek očekuje i tu ćemo svi pokazati pravo lice odnosno da li smo iskreni u namjerama ili smo samo deklarativno privrženi", rekao je Mugoša.

Kako je naveo, mora se sve uraditi kako bi se povratilo povjerenje građana u izborni proces i povjerenje u izborne partije.

Nezavisni poslanik Goran Danilović, rekao je da je suština ovog procesa pitanje hoće li se konačno dobiti izbori kojima će svi biti zadovoljni i jedni drugima pružiti ruke.

On je posjetio da je Ujedinjena Crna Gora tražila da se na odboru raspravlja o pet zakona, pod uslovom da će sve dogovoreno sprovoditi i nadgledati Vlada državnog jedinstva, ali da je to odbijeno.

"Dok to ne bude jasno, DPS neće popustiti i odreći se poluga moći koje donose pobjede na izborima", naveo je Danilović.

Bonus video: