Obilježen UNESCO Svjetski dan nauke

Osim naučnih radionica, organizovani su obilasci stalne postavke muzeja „Priroda nas spaja“, ali i izložbe fotografija pod nazivom „Najljepša je Crna Gora“, autora učenika osnovnih škola sa teriotrije Crne Gore
72 pregleda 0 komentar(a)
Dani nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Dani nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 10.11.2016. 18:04h

Jačanje veze između nauke i zajednice presudno je za napredak, razmjenu znanja i izgradnju inkluzivne i pravedne budućnosti, poručeno je na obilježavanju UNESCO Svjetskog dana nauke za mir i razvoj. UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj obilježilo je i ove godine Ministarstvo nauke, u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Prirodnjačkim muzejom i Savezom Radio-amatera. Ovogodišnja tema obilježavanja je „Naučni centri i naučni muzeji“, a u prostorijama Prirodnjačkog muzeja Crne Gore organizovan je program za učenike osnovnih i srednjih škola. „Na radionicama pod nazivom „Živi svijet pod lupom“ u izložbenom paviljonu Prirodnjačkog muzeja posjetioce su dočekali kustosi koji su im približili načine naučno-istraživačkog rada uz upotrebu lupe i pomoć stručne literature“, saopšteno je iz Ministarstva nauke. Kako se dodaje, učenici su imali prilike da vide djelove interesantnih vrsta biljaka, životinja i gljiva, sve ono što se običnim okom ne može primjetiti. Osim naučnih radionica, organizovani su obilasci stalne postavke muzeja „Priroda nas spaja“, ali i izložbe fotografija pod nazivom „Najljepša je Crna Gora“, autora učenika osnovnih škola sa teriotrije Crne Gore.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Ondrej Vizi, sa predstavnicima Ministarstva nauke i Sistema UN-a u Crnoj Gori, obišao je sve segmente koji su bili dio obilježavanja UNESCO Svjetskog dana nauke. Vlatko Otašević iz kancelarije UN naveo je da je zadovoljan što već četvrtu godinu Ministarstvo nauke i Sistem UN zajednički obilježavaju Dan nauke koji je 2002. godine ustanovila Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). „Uvjereni smo da je osnaživanje veze između nauke i zajednice presudno za napredak, razmjenu znanja i usvajanje inovacija, kao i za izgradnju inkluzivne i pravedne budućnosti. Upravo zbog toga je i važna tema ovogodišnjeg jubileja, jer naučni centri i naučni muzeji predstavljaju snažnu kariku u povezivanju nauke i pojedinaca“, kazao je Otašević. Proslava UNESCO Svjetskog dana nauke obilježena je i svečanim otvaranjem Univerzitetskog radio kluba „Student“, na Elektrotehničkom fakultetu Crne Gore.

Generalni direktor Ministarstva nauke, Darko Petrušić, govorio je na svečanosti otvaranja rekonstruisanih i opremljenih prostorija kluba, čime je simbolično označen novi početak rada kluba, koji je bio vrlo aktivan u periodu 1987 – 1992. godine. „U vremenu globalizacije i informacione revolucije, spajanje i povezanost tehnologija predstavlja neophodnu kariku istraživanja i razvoja, kako bismo se suočili sa svim izazovima i promjenama“, rekao je Petrušić.

Bonus video: