Kad je vrijeme za zimske gume

Zimske pneumatike montirajte već kada temperature u području u kome vozite padnu na pet do 10 stepeni
307 pregleda 7 komentar(a)
zimske gume, Foto: Shutterstock
zimske gume, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 21:12h

Broj saobraćajnih nesreća sa fatalnim posljedicama je u proteklih par mjeseci u Crnoj Gori na alarmantnom nivou.

Za poboljšanje situacije bitan faktor je i samo vozilo, a kako se približava zimski period u fokusu su gume. Po važećem zakonu u Crnoj Gori uopšte ne morate da imate zimske gume, već se pod zimskom opremom podrazumijevaju i ljetnji pneumatici uz lance za snijeg,

Međutim, takva kombinacija je povoljna jedino za one koji se kreću u nižim predjelima gdje vladaju više temperature.

Za oni koji voze po sjeveru ili preko planinskih prevoja, bezbjednu vožnju garantuju samo zimske gume.

Ako ste među vozačima koji ne prave kompromis na račun bezbjednosti, vjerovatno se pitate kada je pravo vrijeme da montirate zimske pneumatike?

Razlika između ljetnjih i zimskih guma po suvom kolovozu, kada je spoljašnja temperatura relativno visoka i iznosi oko 15 do 20 stepeni, na strani jeljetnjih pneumatika. Pri urgentnom kočenju sa 100 km/h automobil će se sa ljetnjim gumama zaustaviti pet metara prije od istog takvog sa zimskim pneumaticima.

Takođe, iako mnogi misle da se zimske gume bolje ponašaju u kišnim uslovima, to nije tačno. Pri višim temperaturama po mokrom kolovozu, ljetnje gume bolje izbacuju vodu ispod sebe i bolje održavaju kontakt sa asfaltom, a efikasnije su i pri kočenju.

Međutim, sve to se mijenja u hladnijim uslovima. Kada se temperatura spusti na pet stepeni upravljivost automobila sa zimskim gumama je bolja, dok kočione sposobnosti ostaju na otprilike sličnom nivou.

Razlika je još veća kada je kolovoz mokar pri tim nižim temperaturama. U toj situaciji zimske gume imaju apsolutnu prednost, i kad je riječ o prijanjanju na podlogu i kad se radi o kočionim performansama.

Ekstremne razlike tek slijede. Kada temperatura padne ispod nule, a kolovoz je prekriven snijegom ljetnji pneumatici predstavljaju veliku opasnost. Automobilom se gotovo ne može upravljati, a pri kočenju sa 50 km/h u trenutku kada se auto sa zimskim gumama zaustavlja, onaj sa ljetnjim se kreće preko 40 km/h.

Dakle, računica je jasna. Ako želite bezbjednu vožnju, montirajte zimske pneumatike već kada temperature u području u kome vozite padnu na pet do 10 stepeni. Ako se često krećete u sniježnim područjima, zimske gume su apsolutno neophodne.

Bonus video: