Naučnici konačno otkrili: Kako su zmije izgubile noge

Dugo već postoji želja da se objasni zašto zmije nemaju noge i šta je to kroz njihovu evoluciju bilo ključno u njihovoj genetici
82 pregleda 5 komentar(a)
izložba zmija, Delta, Foto: Luka Zeković
izložba zmija, Delta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.11.2016. 13:45h

Već dugo naučnici žele da otkriju zašto zmije nemaju noge odnosno šta je u njihovoj genetici uticalo da evoluiraju u gmizavce bez ekstremiteta. Čini se da konačno imamo odgovor na to pitanje.

Prije oko 150 miliona godina zmije su zemljom koračale razvijenim ekstremitetima, a danas istraživači otkrivaju da je za gubitak nogu kod zmija kriva kombinacija tri mutacije u genetskom razvoju.

Dugo već postoji želja da se objasni zašto zmije nemaju noge i šta je to kroz njihovu evoluciju bilo ključno u njihovoj genetici da evoluiraju u gmizavce bez ektremiteta.

Zbog zajedničkog djelovanja mutacija na gen “Sonic hedgehog” došlo je do poremećaja geneteskog sklopa koji pokreće rast ekstremiteta kod zmija, piše Futurity.

Naučnici su do ovog saznanja došli proučavajući genetski razvoj embriona pitona gdje su otkrili da kumulativnim djelovanjem tri mutacije gen koji utiče na razvoj ekstremiteta slabi u segmentu gdje se proteini vezuju za DNK, poznat kao faktor vezivanja. Te mutacije pojavile su se prije oko 100 miliona godina.

Slikovitije objašnjeno, zmije posjeduju funkciju kao neki genetski prekidač koji pali gen “Sonic hedgehog” tokom razvijanja udova. To znači da kod pitona ovaj prekidač, odnosno gen, samo treperi prije nego što se definitivno ugasi i razvoj nogu se već u embrionalnoj fazi završava.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: