NABAVITE DVOGLED

10 kosmičkih fenomena u kojima ćemo uživati u novembru

Mjesec pred nama nam donosi zasljepljujuće planete, meteorske kiše, sazvežđa i još mnogo razloga da na vrijeme nabavite dvogled
1 komentar(a)
Supermjesec, Foto: Reuters
Supermjesec, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Spremite se za meteorske kiše, najimpresivniji super-Mjesec u posljednjih skoro sedam decenija i još nekoliko astronomskih događaja koje ne smijete da propustite u toku ovog mjeseca.

Mjesec pred nama nam donosi zasljepljujuće planete, meteorske kiše, sazvežđa i još mnogo razloga da na vrijeme nabavite dvogled i uživate u noćnom pogledu na nebo. Čak ćete moći da uživate u najimpresivnijem super-Mjesecu od 1948. godine.

1. Mjesec i Saturn (2. novembar)

Oko sat vremena nakon lokalnog zalaska sunca, imali ste priliku da vidite polumjesec (tanak poput brijača) kako visi nad Saturnom. Kosmički par će se pojavio razdvojen manje od tri stepena ili manje od širine vaša tri središnja prsta. Kao dodatak ovom nebeskom spektaklu, Mjesecu i Saturnu će se pridružiti Venera s lijeve strane, piše National Geographic.

2. Mjesec i Mars (5. novembar)

Nakon zalaska sunca ovog dana i sljedećeg, potražite polumjesec koji se parkira pored Crvene planete. Zemljin usamljeni prirodni satelit će krenuti s desne strane Marsa i podići će se iznad planete sljedećeg dana.

3. Meteorska kiša Taurida (11. novembar)

Kasno noću i narednog jutra, meteorska kiša Taurida će dostići vrhunac, a ljubitelji kosmoloških fenomena će daleko od gradskih svjetala moći da vide od 10 do 15 zvjezda padalica na sat.

4. Super-Mjesec (14. novembar)

Drugi u trojstvu super-Mjeseca - kada se pun Mjesec najviše približi Zemlji - izaći će na istoku posle zalaska sunca. I dok posljednja tri mjeseca u 2016. godini mogu da se pohvale ovom pojavom, pun Mjesec će 14. novembra biti najveći i najbliži Zemlji od 1948. godine pružajući zaista predivan prizor. 

5. Pogodak (15. novembar)

Kasno noću 15. i 16. novembra, potražite Mjesec koji će biti stacioniran blizu oka u sazvežđu bika (Taurusa). Ovo oko je zapravo ogromna crvena zvijezda Aldebaran, koja se nalazi 67 svjetlosnih godina od Zemlje. U međuvremenu, srećni posmatrači na Bliskom istoku i širom centralne Azije do Japana će imati najbolju poziciju da vide lunarno pomračenje Aldebarana tokom noći 15. novembra.

6. Meteorska kiša Leonida (16. novembar)

Kasno u noć i u ranim jutarnjim satima 17. novembra potražite na nebu nalet zvijezda padalica tokom vrhunca godišnje metorske kiše Leonida. Pojedinačni meteori će se pojaviti iz kiše istoimenog sazvežđa Leo, koji izlazi na istoku u zoru u ovo doba godine.

7. Zujanje roja zvijezda (18. novembar)

Pogledajte ka istoku kasno noću kada će pun Mjesec proći pored poznatog zvjezdanog jata Beehive takođe poznatog i kao Messier 44. Koristeći dvogled, možete da skenirate nebo u gornjem desnom uglu Mjeseca i da vidite klaster hiljade zvijezda, na 610 svjetlosnih godina od Zemlje. Sljedeće noći, Mjesec će skliznuti ispod košnice.

8. Lavlje srce (21. novembar)

Pogledajte ka jugoistoku u ranim jutarnjim časovima i potražite polumjesec koji se šunja pored sazvežđa Lavljeg srca: sjajne zvijezde Regulus. Kosmički par će biti prilično zapanjujući za vaše oko, sa dva objekta odvojenih nešto više od jednog stepena, što je jednako širini palca.

9. Susret Merkura sa Saturnom (23. novembar)

Dvogledom pokušajte da uočite Saturn pored Merkura. Biće izazov da pronađete obje planete u sjaju zalaska sunca i biće vam potrebna lokacija s koje ćete apsolutno jasno moći da posmatrate jugoistok horizonta.

10. Mjesec i Jupiter (25. novembra)

Oko sat vremena prije lokalnog izlaska sunca, pogledajte jugoistočno tražeći tanak Mjesec koji visi ispod kralja svih planeta, Jupitera. Ovaj par planeta će biti posebno uočljiv budući da će biti razdvojeni manje od dva stepena što je jednako razmkau od samo četiri Mjesečeva diska na nebu.

Izvor: Nacionalna geografija