Mercedes X-klasa: Prvi pikap sa trokrakom zvijezdom

Koncept predstavljen u Stokholmu u dvije varijante dizajna najavljuje prvi luksuzni pikap opremljen V6 motorom, sa odličnim terenskim sposobnostima i velikim vučnim kapacitetom.
141 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2016. 08:22h

Mercedes je juče u Stokholmu prvi put prikazao studiju X-klasa, koja najavljuje prvi pikap u istoriji kompanije.

Premijum “kamionet” će spojiti najbolje karakterisitike dva svijeta, pa je Mercedes predstavio dvije varijante dizajna koje je nazvao “moćni avanturista” i “moderni istraživač”. Različite karakteristike spoljašnjosti i unutrašnjosti ova dva modela pokazuju širok opseg mogućnosti i namjena.

X-klasa će posjedovati sve prednosti klasičnog pikapa, izdržljivost, funkcionalnost, snagu i off-road sposobnosti, ali i visoki luksuz koji odlikuje automobile sa trokrakom zvijezdom.

X-klasa će biti pravi Mercedes, od prepoznatljivog dizajna i komfora, do dinamike vožnje i bezbjednosti. Tako će Mercedes-Benc postati prvi proizvođač iz premijum klase koji odgovara na nove potrebe kupaca u segmentu pikapova srednje veličine, kažu u kompaniji.

„Sa Mercedes-Benz pikapom zatvaramo jednu od posljednjih praznina u našem asortimanu. Cilj nam je da ponudimo kupcima vozilo koje odgovara njihovim specifičnim potrebama. X-Klasa će postaviti novi standard u ovom rastućem segmentu vozila”, kazao je na premijeri dr Diter Ceče, predsjednik Upravnog odbora Dajmlera.

„Naša buduća X-klasa će biti pikap koji ne poznaje kompromise. Rešetkasta šasija, šestocilindarski motor sa velikim obrtnim momentom i stalni pogon na sva četiri točka su po nama obavezni”, kaže Folker Morninveg, direktor Mercedes-Benz Vans.

Dakle, top model će pokretati V6 dizel motor u kombinaciji sa 4MATIC stalnim pogonom na svim točkovima. Motor sa velikim obrtnim momentom će obezbijediti veoma dinamičnu vožnju na putu i van njega.

Pogon na svim točkovima će se kombinovati sa elektronskim sistemom trakcije, prenosnikom sa redukovanim brzinama i dvije brave diferencijala.

Sistem trakcije i elektronski kontrolisane brave diferencijala će po potrebi usmjeravati snagu tamo gdje je najbolja trakcija.

U ekstremnim terenskim situacijama, mogu se zaključati zadnji i međuosovinski diferencijal. To će omogućiti da se bezbjedno savladaju velike prepreke i nagibi.

Moćan pogonski sklop i čvrsta rešetkasta šasija će omogućiti nosivost od preko 1,1 tone i vučni kapacitet do 3,5 tona. To je dovoljno snage za prevoz četiri kubna metra drva za ogrijev u tovarnom sanduku ili vuču prikolice sa jahtom, na primjer.

Istovremeno, specijalno konstruisano vješanje sa širokim razmakom točkova, zadnjom osovinom sa vješanjem u pet tačaka i oprugama i precizno kalibrisanim podešavanjem opruga/amortizer, omogućiće veliku udobnost u vožnji – na putu ili van njega.

Mercedesov pikap će se na tržištu pojaviti krajem 2017. pod imenom X-klasa. Ključna tržišta će biti Argentina, Brazil, Južna Afrika i Evropa.

Galerija

Bonus video: