Značajno smanjene zalihe oružja i municije

Danas je u Podgorici otvorena regionalna radionica „OEBS-ov praktični vodič za deaktiviranje malog oružja i lakog naoružanja"
199 pregleda 0 komentar(a)
OEBS, konferencija o oružju, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
OEBS, konferencija o oružju, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 29.10.2018. 13:09h

Crna Gora je u posljednjih deset godina značajno smanjila zalihe oružja i municije, što je umanjilo rizike za građane i okolinu, saopšteno je na otvaranju regionalne radionice „OEBS-ov praktični vodič za deaktiviranje malog oružja i lakog naoružanja” koja je počela u Podgorici.

Dvodnevnu radionicu organizuje Centar za sprječavanje sukoba OEBS-a, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane.

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori, Mariz Davije, rekla da je Crna Gora značajno napredovala u posljednjoj deceniji u smanjenju zaliha oružja i municije.

“To je smanjilo rizike za građane i okolinu“, kazala je Davije.

Ona je navela da se Crna Gora u julu, u Londonu, obavezala da zajedno s ostalim državama Zapadnog Balkana do 2024. godine usvoji Mape puta održivog rješenja za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu oružjem i lakim naoružanjem i njihovom municijom, u okviru franko-njemačke inicijative.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Dragan Pejanović, podsjetio je da je, nakon terorističkih napada u Parizu, Evropska komisija u decembru 2015. godine, predložila reviziju Direktive o vatrenom oružju, kako bi otežala legalnu nabavku vatrenog oružja, osigurala bolje praćenje vatrenog oružja u legalnom posjedu i poboljšala saradnju među državama članicama.

On je kazao da nova pravila donose zabranu automatskog oružja prepravljenog u poluautomatsko oružje, obuhvataju kolekcionare oružja i muzeje, regulišu korišćenje akustičnog i oružja za uzbunjivanje, prodaju oružja putem interneta, deaktivirano oružje i jačaju razmjenu informacija među državama članicama.

„To će povećati sigurnost građana, dok će lovci, sportski strijelci i kolekcionari moći i dalje kupovati oružje, ali pod određenim uslovima“, istakao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, iako većina vatrenog oružja u legalnom posjedu u EU-u ne predstavlja opasnost za javnost i ako kriminalci i teroristi rijetko koriste legalno nabavljeno oružje, postoje slučajevi u kojima se to dogodilo.

„Vatreno oružje korišćeno u napadu na redakciju Šarli Ebdo u Parizu u januaru 2015. bilo je legalno kupljeno u jednoj državni članici nakon što je bilo pretvoreno u akustično oružje, za koje u toj državi tada nije trebala dozvola, a potom je ponovno pretvoreno u zabranjeno smrtonosno oružje“, naveo je Pejanović.

On je kazao da je u posljednjih deset godina u Evropi, po podacima EK, počinjeno deset hiljada ubistava vatrenim oružjem, u mnogim slučjevima legalnim.

Kako je dodao Pejanović, zajedno s tehničkim pravilima koja uvode harmonizovane standarde za deaktivaciju vatrenog oružja, koja su stupila na snagu u aprilu 2016., nova Direktiva o vatrenom oružju smanjuje vjerovatnost da opasno oružje u legalnom posjedu dođe u ruke kriminalcima i teroristima.

Državni sekretar je ukazao da su pravila za deaktivaciju ili onesposobljavanje vatrenog oružja postrožena.

„Deaktivirano oružje svrstava se u kategoriju C, koja obuhvata oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu. Do sada ono nije bilo obuhvaćeno direktivom“, objasnio je Pejanović.

Kako je dodao, revizija uključuje novu kategoriju paradnog i akustičnog oružja.

„To je vatreno oružje koje je posebno preinačeno za isključivu upotrebu manevarske municije, za upotrebu, na primjer, u pozorišnim predstavama, pri fotografisanju, filmskom i televizijskom snimanju, u rekonstrukcijama istorijskih događaja, povorkama, na sportskim događajima i za obuku“, rekao je Pejanović.

On je kazao da to oružje do sada nije bilo obuhvaćeno direktivom i predstavljalo je sigurnosni rizik jer se lako može pretvoriti u smrtonosno oružje.

„Nova pravila nalažu da mora biti i dalje registrovano u istoj onoj kategoriji kao oružje od kojeg je pretvoreno“, rekao je Pejanović.

On je ukazao da se uvodo stroža kontrola kupovine vatrenog oružja putem interneta, odnosno da prodavač mora provjeriti identitet kupca i posjeduje li on odobrenje za to, kada je ono potrebno.

Pejanović je podsjetio da je, na osnovu Zakona o oružju, MUP donio Pravilnik o bližem načinu onesposobljavanja oružja.

Prema članu 3 tog pravilnika, kako je objasnio, sve izmjene na glavnim djelovima oružja vrše se na način da ih upotrebom alata nije moguće vratiti u prvobitno stanje, niti da se iz onesposobljenog vatrenog oružja može ispaljivati metak ili drugi naboj.

Predstavnica njemačke Kancelarije saveznih inostranih poslova, Hana Donges, kazala je da je Mapa puta ključna za partnerstva.

„Do 2024. trebaju odredjeni ciljevi da se postignu kako ovaj problem nebi bio prepreka za ulazak CG u Evropsku uniju”, rekla je Donges i dodala da je njemački partner spreman da pruži podršku.

Predstavnik Centra za prevenciju konflikata u OEBS-u, Robin Mosinkof, rekao je da, što su zakoni o deaktivaciji jači, jasniji postupci deaktivacije i njihovo naknadno provođenje u praksi, to će biti korisnije za sve učesnike koji se bave oružjem bilo koje vrste.

On je podsjetio da je Evropska komisija objavila zajedničke smjernice za države članice EU koje se odnose na standarde i tehnike deaktiviranja malog oružja i lakog naoružanja.

„Sadašnji napori za inventarizaciju projektnih aktivnosti koje se poduzimaju u okviru franko-njemačke inicijative za Zapadni Balkan u borbi protiv trgovine ilegalnim pištoljima jasno pokazuju koliko je veliki problem pretvaranje ili transformacija oružja“, naveo je Mosinkof.

On je kazao da je OSCE predvodnik u pokušaju da se riješi pitanje deaktivacije u praksi, i dodao da su zadovoljno što vide da region to uzima ozbiljno.