Evo kad i kako da mijenjamo brisače na autu

Metlice brisača su od velike važnosti za bezbjednu vožnju u jesenjim i zimskim uslovima, a uz malo dobre volje možete da ih provjerite i zamijenite i sami
1053 pregleda 4 komentar(a)
brisač, brisači (novina)
brisač, brisači (novina)
Ažurirano: 25.10.2016. 14:49h

Vodene pruge koje ostaju nakon prelaska brisača preko vjetrobranskog stakla nijesu samo neprijatne, već i opasne.

Nažalost, brisače često i ne primjećujemo sve dok ne padnu prve kiše, i po pravilu tek tada shvatimo u kakvom su stanju. U slučaju da su pohabani, imaćemo poteškoće da vidimo put pred sobom, a samim tim vožnja će da bude manje bezbjedna. Zato je bolje provjeriti ih na vrijeme i po potrebi zamijeniti.

Za taj posao su vam potrebni sredstvo za čišćenje stakla, par krpa, ravno sječivo ili strugalica, malo strpljenja i eventualno nove metlice.

Prvo treba provjeriti da li su brisači za zamjenu. Često razlog za loše čišćenje i vodene tragove nije oštećenje brisača, nego prljavštima na staklu ili na gumicama metlica, a sve to možete da očistite.

Prvo, prevucite prstom preko ivice brisača. Ako jagodica ne prelazi glatko preko ivice gume, treba očistiti eventualne naslage ili strane čestice. Na svijetlu tkaninu naprskajte malo tečnosti za čišćenje prozorskih stakala, i lagano prevucite niz ivicu gume. Uradite ovo par puta, i vidjećete crne tragove na krpi. Ovo bi trebalo da uradite svaki put kada perete automobil.

Međutim, ako su metlice oštećene, moraćete da ih zamijenite. Zavisno od upotrebe i spoljašnjih uticaja kao što su sunce i hladnoća, brisači mogu da traju od pola godine do godinu. Ako je došlo vrijeme za zamjenu brisača, metlice ćete najčešće birati po dužini, i to iz kataloga, a u tome će vam pomoći prodavac.

Postoje tri osnovna tipa kačenja: bočni bolc, kuka i bajonet kačenje. Ne brinite, većina zamjenskih brisača dolazi sa adapterima koji omogućavaju montažu bilo koji tip da je u pitanju.

Provjerite kako se kači metlica na vašem brisaču i odaberite odgovarajući adapter. Da biste skinuli staru metlicu, ponekad ćete morati da pritisnete neki osigurač da bi je otpustili sa nosača.

Pokušajte da zapamtite kako je stari brisač bio zakačen, da biste lakše montirali novi. Izbjegavajte najjeftinije metlice, jer one mogu da ostavljaju tragove i kad su nove, da škripe, a obično se ranije i potroše.

Detaljno očistite vjetrobransko staklo prije nego što pričvrstite nove metlice, i upotrijebite ravnu oštricu ili strugalicu ako je potrebno da skinete tvrdu nečistoću na staklu.

Ovo je vrlo važno, jer ona će vrlo brzo oštetiti gumu na novim brisačima. Strugalicom prelazite po staklu pod uglom od 30 stepeni, i tada nema opasnosti da ga oštetite.

Imajte u vidu da postoje i različite vrste metlica brisača. Pored klasičnih koji imaju nosač čitavom dužinom, danas su vrlo popularne metlice sa elastičnim nosačima (aerotwin) koji prijanjaju bolje u čitavoj dužini.

Napredniji brisači jesu skuplji, ali osim boljeg čišćenja i trajnosti, oni imaju bolju aerodinamiku, te tako proizvode i manje buke.

Bosch proizvodi najbolji na testovima ADAC-a

Bosch Aerotwin Multi-Clip brisač ubjedljivi je pobjednik posljednjeg testiranja njemačkog automobilskog kluba ADAC, na kome je ispitivano ukupno osam proizvoda različitih proizvođača namijenjenih za upotrebu na folksvagen golfu 4. Među njima su bile četiri konvencionalne metlice i četiri brisača nove generacije.

Samo tri proizvoda su dobili najbolju ocjenu "dobar", a zanimljivo je da je drugoplasirani još jedan Bosch brisač – standardna metlica Twin Spoiler. Najznačajniji kriterijum pri testiranju bio je kvalitet čišćenja i to u raznim temperaturnim okruženjima.

Bosch Aerotwin postiže ovako visok kvalitet brisanja zahvaljujući specijalnom nosaču od evodijuma koji se savršeno prilagođava liniji vjetrobrana. Time je zagarantovan ravnomjeran pritisak na površinu stakla i savršeno brisanje u svakoj tački.

Sa druge strane, Bosch Twin Spoiler metlica ima nerđajući metalni nosač, a guma je sastavljena od dva materijala. Zadnji dio gume je elastičan, dok je sama ivica tvrda.

Obje vrste brisača su dobile visoke ocjene i za vrlo laku montažu, jer posjeduju brzi priključak za sve vrste adaptera.

Bonus video: