Tužioci kucaju na vrata bivšeg urednika “Informera”

Formiran predmet po prijavi protiv bivšeg glavnog i odgovornog urednika crnogorskog izdanja tabloida “Informer”
387 pregleda 1 komentar(a)
Novak Uskoković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novak Uskoković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.11.2018. 14:46h

Podgorički tužioci provjeravaju da li je nekadašnji glavni i odgovorni urednik tabloida “Informer” za Crnu Goru Novak Uskoković zloupotrebljavao položaj zadržavajući radne knjižice zaposlenih, ali i da li je tokom 2014. i 2015. godine, na ime fiktivnih službenih putovanja novinara, pribavio korist od oko 20.000 eura.

Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) ranije je podnesena anonimna krivična prijava protiv Uskokovića kao odgovornog lica firme “Insajder tim DOO”, njenog ogranka u Crnoj Gori, u okviru koje je poslovao tabloid “Informer”.

“Postupajući po anonimnoj prijavi podnijetoj protiv N.U. u ovom tužilaštvu je formiran predmet zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Zatraženo je od policije prikupljanje određenih potrebnih obavještenja i dokaza, važnih za odlučivanje u konkretnoj krivično pravnoj stvari. Izviđaj je u toku”, saopšteno je “Vijestima” iz ODT-a.

Uskoković juče nije bio dostupan na brojeve poznate redakciji “Vijesti”.

On je, nakon zatvaranja crnogorskog “Informera”, pozvao nadležne organe da “slobodno obave provjeru svake vrste, jer je to i njegov interes”.

Podnosioc(i) prijave su tužioce pozvali da ispitaju “podizanje gotovine sa računa firme”, jer je Uskoković navodno te transakcije pravdao finansiranjem studija i usavršavanjem zaposlenih, službenim putovanjima i nabavkom kancelarijskog materijala po daleko većim cijenama od realnih...

U krivičnoj prijavi precizirano je da “Uskoković javno govori da su kod njega radne knjižice i da će ih vratiti kad bude htio”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, po nalogu tužilaštva inspektori saslušavaju bivše zaposlena “Informera”, a navodno je Uskoković nedostupan policiji.

U anonimnoj prijavi se, između ostalog, naglašava i da “postoji osnovana sumnja da je Uskoković od 2014. do 2016. zloupotrijebio službeni položaj i protivpravno stekao imovinsku korist u iznosu većem od 5.000 eura”.

ODT od juna prošle godine provjerava i da li je Uskoković, kao odgovorno lice, u izdanju tabloida “Informer” za Crnu Goru, zloupotrijebio položaj, utajio porez i oštetio državni budžet.

Posljednji broj crnogorskog izdanja tabloida izašao je 30. decembra 2016, a desetak radnika je ostalo bez posla i otpremnina.

“Informer” se uglavnom bavio kompromitovanjem kritičara vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, njegovih prijatelja i saradnika.

Uskoković je osuđen zbog teksta “Šiptarska svinjarija”, za koji je sud utvrdio da je šovinistički.

On je 29. marta 2017. uhapšen i odveden u spuški zatvor zbog neplaćanja kazne na koju je osuđen 2015.

Ubrzo je pušten, jer je Osnovnom sudu dostavljena uplatnica kojom se potvrđuje da je istog dana kad je uhapšen plaćeno 3.000 eura.

Bonus video: