Novo otkriće: Ljudsko srce počinje da radi 16. dana nakon začeća

ako bi registrovali rad srca u tako malom tijelu naučnici su pratili kretanje molekula kalcijuma koji igra važnu ulogu u biohemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, jon kalcijuma igra ključnu ulogu u radu mišića srca
449 pregleda 0 komentar(a)
embrion, Foto: Twitter
embrion, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.10.2016. 13:57h

Naše srce će tokom prosječnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da pumpa krvi počinje raditi 21. dana života, ali čini se da nismo bili u pravu...

Naučnici sa Univerziteta Oxford došli su do zaključka da srce embriona počinje kucati 16 dana nakon začeća. Posmatrati početak funkcionisanja kardiovaskularnog sistema embriona zahtjevan je i komplikovan posao, tako da se za izučavanje koriste začeća miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrion miševa počinje pumpati krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovjekovom embrionu starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cijevi.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišijeg srca pokazalo je da pumpa počinje raditi već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embriona. U tom stadiju razvoja u embrionu se razvija tzv. srčani srp.

"Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca mi možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još tokom trudnoće", objasnio je Paul Riley sa Oxforda.

Kako bi registrovali rad srca u tako malom tijelu naučnici su pratili kretanje molekula kalcijuma koji igra važnu ulogu u biohemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, jon kalcijuma igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

Bonus video: