Nobelova nagrada za hemiju Sovažu, Stodartu i Feringi

"Oni su razvili molekule sa pokretima koji se mogu kontrolisati i koji mogu da izvrše određeni zadatak kada se doda energija... Molekularne mašine će najvjerovatnije biti korišćene za razvoj novih materijala, senzora i sistema za skladištenje energije", navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Nobelova nagrada za hemiju, Foto: Reuters
Nobelova nagrada za hemiju, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2016. 11:26h

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju su Žan-Pjer Sovaž iz Francuske, Dž. Frejzer Stodart iz Britanije i Bernard Feringa iz Holandije, a nagrada im je pripala za razvoj molekularnih mašina, najmanjih mašina u svijetu, saopštio je danas Žiri za dodelu Nobelove nagrade, javlja AFP.

"Oni su razvili molekule sa pokretima koji se mogu kontrolisati i koji mogu da izvrše određeni zadatak kada se doda energija... Molekularne mašine će najvjerovatnije biti korišćene za razvoj novih materijala, senzora i sistema za skladištenje energije", navodi se u saopštenju.

Laureati dijele nagradu u vrijednosti od osam miliona kruna, odnosno 930.000 dolara, za "dizajn i sintezu" takvih molekula, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka, navodi AP.

Nobelova nagrada u oblasti hemije je posljednja među ovogodišnjim nagradama na polju nauke.

Nobelove nagrade biće uručene na ceremoniji u Stokholmu i Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača te nagrade Alfreda Nobela, koji je preminuo 1896. godine.

Bonus video: