AKTIVNOST NA JUPITEROVOM SATELITU

NASA: Habl zabilježio prskanje vodene pare na Evropi?

"Okean ispod ledene površine Evrope, se smatra za trenutno najpogodnije mjesto u Sunčevom sistemu gdje bi smo mogli da pronađemo bilo kakav vid života", izjavio je Geof Joder iz NASA
18 komentar(a)
Evropa, Foto: Twitter
Evropa, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.09.2016. 19:09h

Svemirski teleskop Habl, zabilježio je na Jupiterovom satelitu Evropi, nešto što bi se moglo opisati kao prskanje vodene pare.

Američka svemirska agencija NASA, saopštila je večeras, da nakon prskanja vodene pare (prema prvim proračunima oko 200 kilometara), voda završava na ledenom tlu Evrope u nekom vidu kiše.

"Okean ispod ledene površine Evrope, se smatra za trenutno najpogodnije mjesto u Sunčevom sistemu gdje bi smo mogli da pronađemo bilo kakav vid života", izjavio je Geof Joder iz NASA.

Ukoliko se potvrdi da je zabilježena aktivnost na Evropi zaista vodena para, onda bi to olakšalo potencijalnu misiju uzimanja uzorka vode sa Jupterovog satelita, jer ne bi morao da se buši ledeni pokrivač.

Prema naučnicima iz NASA-e, Evropa je dugo smatrana da je suviše daleko od Sunca, te da zbog toga nije moguće da se dođe do okeana koji se nalazi tri kilometra ispod leda.