CBCG pokušava da spasi dvije banke

Žugić je objasnio da će imati uskoro konkretnije rezultate o eventualnom uvođenju stečaja u tim bankama
140 pregleda 1 komentar(a)
CBCG, Foto: Zoran Đurić
CBCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.11.2018. 08:45h

Centralna banka (CBCG) na dnevnom nivou kotroliše dvije komercijalne banke zbog lošeg poslovanja i u narednom periodu pokušaće da ih oporavi. U slučaju uvođenja stečaja tim bankama, to ne bi ugrozilo ukupan bankarski sistem jer one nijesu sistemski značajne. To je poruka guvernera CBCG Radoje Žugić koji je rekao juče da ne može da saopšti o kojim bankama je riječ, te da u slučaju negativnog scenarija Fond za zaštitu depozita bi ima dovoljno novca da isplati sve garantnovane depozite.

“Dvije banke su pod dnevnim monitoringom zbog pogoršanja parametara. Pratimo dva osnovna parametra (nivo solventnosti i likvidnosti) i oni su se pogoršali. Nastojaćemo u narednom periodu da pokušamo da oporavimo te banke. Ono što je najvažnije da sistemski nijesu značajne i da neće uticati na ukupan sistem”, kazao je Žugić juče novinarima, nakon što je sa izvršnim direktorima komercijalnih banaka potpisao sporazum o realizaciji kampanje “Nedjelja štednje”.

Žugić je objasnio da će imati uskoro konkretnije rezultate o eventualnom uvođenju stečaja u tim bankama.

“Ako dođe do najgoreg scenarija, a nadam se da neće, nema problema da Fond za zaštitu depozita isplati sve garantovane depozite i time sačuvamo visoku štednju i visok nivo povjerenja u bankarski sistem”, rekao je Žugić.

On je kazao da nema zvaničnih zahtjeva za spajanjem Crnogorske komercijalne banke i Sosijete Ženeral Montengro, te da ako zahtjev dođe o tome će odlučiti Savjet CBCG ne ugrožavajući konkurentnost i poziciju ostalih banaka na tržištu.Žugić nije želio da precizira kada će predložiti parlamentu trećeg kandidata za upražnjeno mjesto viceguvernera. On je kazao da će javnost biti na vrijeme obaviještena o predlogu i da ne postoji za to pitanje imperativna norma.

Po 400 eura dobiće svaka beba koja se rodi od 31. oktobra do 6. novembra. Sporazumom između banaka i CBCG je predviđeno da 200 eura obezbijedi CBCG i još toliko banka u kojoj roditelji otvore štednu knjižicu djeteta. Kampanja se organizuje 15 godina uzastopno i do danas je prvu štednju dobilo 1.924 bebe za šta je CBCG izdvojila 384,8 hiljada eura.

Bonus video: