Volvo S90 premijerno u Crnoj Gori

Limuzina duga pet metara će njemačkim konkurentima pokušati da se suprotstavi modernim skandinavskim dizajnom, ali i vrhunskim bezbjednosnim karakteristikama.
176 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2016. 21:35h

Volvo S90 premijerno je večeras predstavljen crnogorskom tržištu u Capital Plaza centru u Podgorici.

Pred oko stotinak gostiju, crnogorski zastupnik, “Osmanagić CO”, predstavio je vozilo koje bi trebalo da konkuriše njemačkim limuzinama kao što su Mercedes E klasa ili BMW serija 5.

Limuzina duga pet metara je, nakon SUV modela XC90, drugi predstavnik nove generacije automobila švedskog proizvođača koji je posljednjih godina mnogo energije potrošio u prekompoziciju vlasničke strukture i tek sada kreće u snažnu ofanzivu.

S90 dijeli platformu sa XC90, ali limuzina je otišla korak dalje u pogledu sistema pomoći vozaču, posebno u izbjagavanju sudara.

Dizajn se odlikuje jednostavnim, ali ubjedljivim linijama. Uvučena maska hladnjaka je nagnuta malo naprijed, dok farovima dominiraju LED elementi koje u Volvou nazivaju “Torov malj”. Pozadi, zadnja svjetla u obliku slova C kreiraju specifičan utisak.

S90 za pogon koristi isključivo četvorocilindarske motore zapremine dva litra, od kojih je najjači plug in hibrid T8 Twin, koji proizvodi 408 KS i do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde.

U ponudi su i slabiji benzinac od 254 i 320 KS, dok su u dizel ponudi agregati od 150, 190 i 235 KS.

Po tradiciji, Volvo je bezbjednosti posvetio veliku pažnju. Sistem Pilot Assist je unaprijeđen u odnosu na onaj kod XC90 i dio je standardne opreme.

Ova tehnologija omogućava vožnju do 130 km/h može da usmjerava automobil u saobraćajnoj traci bez vozačeve pomoći i da održava rastojanje od vozila ispred.

Tu je i City Safety sistem koji izbjegava sudar i automatski koči i reaguje na pješake i veće životinje.

U luksuznoj i prostranoj unutrašnjosti najviše pažnje privlači veliki uspravni ekran osjetljiv na dodir. Ostatak kabine je izrađen po principima skandinavske jednostavnosti, sa ravnim površinama neopterećenim dugmadima i nepotrebnim elementima.

Kao što je slučaj sa većinom novijih luksuznih automobila, S90 ima Apple CarPlay i Android Auto sisteme povezivanja sa pametnim telefonima.

Na prezentaciji nijesu saopštene cijene, ali osnovni turbodizel bi trebalo da košta nešto ispod 50.000 eura.

Inače, ovog vikenda zainteresovani će moći da probaju i ovaj i ostale Volvo modele u okviru Dana otvorenih vrata koji se održavaju u centru Capital Plaza.

Galerija

Bonus video: