Vozili smo Mazdu 6: Kroz krivine bez trzaja

Pošto smo aktuelnu mazdu 6 vozili prije samo pola godine, čak smo i mi na suvom kolovozu uspjeli da primijetimo razliku
238 pregleda 6 komentar(a)
Mazda 6
Mazda 6
Ažurirano: 20.09.2016. 18:00h

Taman kad smo pomislili da je Mazda sa prošlogodišnjim redizajnom učinila svoj model mazda 6 besprekornim, Japanci su nas pozvali u Barselonu da nas upoznaju sa novostima koje će se pojaviti u modelu za 2017. godinu. Pošto je aktuelna “šestica” još nakon predstavljanja ušla u uži izbor za najbolje dizajnirani auto na svijetu, a nedavno prošla i kroz fejslift, zapitali smo se zašto je proizvođač iz Hirošime tako brzo ponovo dodavao začine u ovako provjeren recept.

Odgovor leži u filozofiji Mazde zvanoj Džinba itai, što je japanski izraz za savršeno jedinstvo konja i jahača, u ovom slučaju automobila i vozača. Mazda je ovu ideju realizovala sada već čuvenim Skyactiv tehnologijama motora, mjenjača i šasije, da bi sada one bile dovedene na još viši nivo. “Šestica” je prvi Mazdin automobil koji je dobio tehnologiju nazvanu kontrola G-vektoringa (G-vectoring control – GVC).

„Sama tehnologija zasnovana je na podešavanju obrtnog momenta motora u odnosu na zakret volana u cilju tečne distribucije težine vozila. Time smo željeli da poboljšamo ponašanje auta u krivinama i učinimo vožnju još udobnijom“, kazao nam je Aleksander Friče, menadžer sektora za povećanje udobnosti vozila u Mazdi. „Riječ je o jedinstvenoj tehnologiji koja upravlja opterećenjem vozila i raspoređuje ga tako da automobil sa što manje korekcija od strane vozača prođe kroz krivinu.“

Nakon što vozač počne da okreće volan dok ulazi u krivinu, GVC koristi obrtni moment motora da bi stvorio G-silu koja blago usporava vozilo. Na taj način se opterećenje prebacuje na prednje točkove, koji tada imaju odličnu trakciju i vozač ima najbolju kontrolu upravljanja.

Dok vozač konstantno drži ugao volana u krivini, GVC polako vraća obrtni moment, opterećujući spoljašnje točkove, a zatim ga i ubrzava prebacujući opterećenje na zadnju osovinu što donosi stabilnost pri izlasku iz krivine . G vektoring u svakom trenutku obavlja svoj posao, bez obzira na vještinu vozača, brzinu kretanja, uslove puta ili radijus krivine .

Kakvu razliku ovo pravi u realnoj vožnji najbolje se vidi na primjeru kada se automobil prestrojava po sniježnom kolovozu pri brzini od 50 km/h.

Automobil sa GVC tehnologijom je dosta mirniji pri izlasku iz krivine , dok vozač auta bez ovog sistema mora da koriguje ugao točkova da bi ispravio vozilo. Vozač osjeća razliku i u mnogo manje ekstremnim uslovima, kao što je slučaj po mokrom kolovozu.

Međutim, ono što je posebno važno u ovoj klasi automobila, GVC donosi prednosti i za i ostale putnike. Bočne sile koje djeluju na njih su manje, oni su opušteniji, i trpe manje drmusanja.

Primjer za ovo je situacija kada automobil ulazi u oštru krivinu brzinom od 30 km/h. Tijelo osobe se vrlo malo pomjera u vozilu sa GVC sistemom, dok se u automobilu bez ove tehnologije dosta više naginje.

Slična je situacija i pozadi. Pri prestrojavanju pri brzini od 80 km/h, tijelo putnika pozadi je u “šestici” opremljenoj novom tehnologijom gotovo nepomično, što vas na dužim putovanjima oslobađa fizičkog stresa i daje vam onaj prijatan osjećaj kada iz vozila izađete potpuno odmorni.

Iako je stvoren da djeluje samo u krivinama, GVC ima pozitivan uticaj i pri vožnji na pravcu. Pošto ni jedan put nije savršen, vozač stalno treba da vrši određene korekcije volanom i kada vozi pravom linijom. Tu na scenu stupa GVC, koji eliminiše potrebu za tako čestim korekcijama.

Pošto smo aktuelnu mazdu 6 vozili prije samo pola godine, čak smo i mi na suvom kolovozu uspjeli da primijetimo razliku. Automobil je i do sada u krivinama bio izuzetno stabilan, ali sada nam se čini da ga nekako lakše kontrolišemo čak i u situacijama kada očekujemo potrebu za nekim korekcijama.

Sve u svemu, nakon fejslifta, mazad 6 je sada podvrgnuta finom podešavanju, koje će je učiniti još poželjnijom i kod onih koji vole da voze i kod onih koji preferiraju da budu voženi.

Kokpit još luksuzniji, izmijenjeni volan i instrument tabla

Fenomenalan spoljašnji dizajn obnovljen prošle godine Japanci nijesu dirali, osim što su povećali žmigavce u retrovizorima, koji se sada automatski sklapaju pri zaključavanju vozila. Unutra je, međutim, došlo do određenih poboljšanja, u konstantnom nastojanju Mazde da šesticu što više približi premijum klasi.

Kokpit je i dalje orijentisan ka vozaču, ali se on u novom enterijeru osjeća za nijansu luksuznije. Na primjer, novost su metalizirani detalji po kabini, a hed ap displej je nešto jasniji. Volan je dijelom redizajniran i na njemu su dugmići preraspoređeni, a ima i opciju grijanja. Dodajmo tome i novu boju eksterijera koju je Mazda nazvala mašinsko siva (Machine Grey).

Dizelaš manje čujan, ali i dalje pun snage

Paleta motora je ostala ista, s tim da su Japanci radili na unapređenju određenih agregata. Tako je dizelaš od 2,2 litra zapremine nakon nekoliko sitnih zahvata postao tiši. Jedan od njih je ugradnja minijaturnog amortizera u klipnjaču koji svojom masom amortizuje najbučnije udare dizela koji se događaju pri frekvenciji od 3,5 kHz.

U vožnji je ovaj agregat u verziji od 175 KS i 420 Nm i dalje prava zvijer, sa odličnom vučom već od niskih obrtaja i vrlo malom potrošnjom goriva koja u prosjeku ide oko šest litara. I zaista nam se činilo da je njegov rad sada manje čujan. Prijatno iznenađenje je benzinac zapremine dva litra sa 165 konja koji ne samo što troši samo oko šest litara na otvorenom putu, već dobro prima gas prilično rano, što je netipično za atmosferske benzinske agregate.

Jedina zamjerka za Mazdu je to što nakon otvaranja haubu i dalje morate da poduprete šipkom. Amortizer bi i u ovom dijelu stvorio premijum osjećaj, a vjerujemo da to nije prevelika investicija.

Mnogo očiju, širom otvorenih

Bezbjednosti je, kao i do sada, posvećena velika pažnja, a novitet je ugradnja prednje kamere koja je unaprijedila funkciju različitih sistema.

Prije svega, sistem automatskog kočenja u gradu uz pomoć ove kamere sada može da reaguje do brzine od čak 80 km/h, a prepoznaje i pješake. Podrška pri kočenju van grada sada funkcioniše i do 160 km/h.

Tu je i nadgledanje mrtvog ugla (BSM) čiji radar „drži oko“ na vozilima koja dolaze otpozadi i sa strana i upozorava vozača u slučaju da krene u prestrojavanje koje bi moglo da dovede do kontakta. Mazda 6 je opremljena i sa upozorenjem za napuštanje saobraćajne trake, prilagodljivim LED farovima i radarskim regulatorom brzine.

Bonus video: