"Škole i univerziteti moraju kreativno podsticati vještine kritičkog razmišljanja"

"Tokom Foruma predstavljeni su različiti izazovi sa kojima se obrazovni sistemi u današnjem globalizovanom svijetu suočavaju, a tema su bili i održivi modeli prilagođavanja sistema obrazovanja promjenama koje su konstantne", kaže se u saopštenju
108 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Baku, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Baku, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 26.10.2018. 11:07h

Škole i univerziteti moraju kreativno podsticati vještine kritičkog razmišljanja, poručeno je sa Međunarodnog humanitarnog foruma u Bakuu, kojem je prisustvao i ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, program ovogodišnjeg foruma fokusiran je na globalne promjene i izazove, modernu politiku, nauku, obrazovanje i kulturu.

Učesnici Foruma su, između ostalog, poručili da škole i univerziteti moraju kreativno podsticati vještine kritičkog razmišljanja, "tako da učenici ulaze na tržište rada sa mogućnošću prilagođavanja mijenjajući svijet rada u kojem će se naći".

"Tokom Foruma predstavljeni su različiti izazovi sa kojima se obrazovni sistemi u današnjem globalizovanom svijetu suočavaju, a tema su bili i održivi modeli prilagođavanja sistema obrazovanja promjenama koje su konstantne", kaže se u saopštenju.

Šehović se tokom boravka u Azerbejdžanu sastao i sa ministrom obrazovanja te države Cejhanom Bajramovim.

Kako su kazali iz Ministarstva, Šehović je naglasio da su odnosi dvije države sadržajni i prijateljski, istakavši poseban značaj kvalitetne ekonomske saradnje i investicija Azerbejdžana u Crnoj Gori.

On je Bajramova upoznao sa reformskim iskoracima koji su realizovani prethodnih godina na svim nivoima obrazovanja u Crnoj Gori.

"Istakao je da reforma obrazovanja prati upravo poruke koje su poslate sa Foruma kada je u pitanju budućnost globalnog obrazovanja, poput podsticanja kritičkog razmišljanja, sticanja funkcionalnih znanja i razvoja vještina koje su potrebne tržištu rada", kaže se u saopštenju.

Bajramov istakao značaj razmjene iskustava u oblasti obrazovanja izrazivši spremnost za uspostavljanjem tješnje saradnje u narednom periodu.

"Poseban akcenat tokom sastanka je stavljen na stručno i dualno obrazovanje, kao i na važnost internacionalizacije visokog obrazovanja. Takođe je zaključeno da je potrebno sagledati mogućnosti povećanja broja stipendija za crnogorske studente u Azerbejdžanu", navodi se u saopštenju.

Crnogorska delegacija je prisustvo na Formu iskoristila i za posjetu počasnom konzulatu Crne Gore u Azerbejdžanu, koju je organizovao počasni konzul Vugar Alijev.

Bonus video: