Da li je Mercedes Majbah 6 kupe najsavršenije električno vozilo do sada?

Mercedesovi dizajneri su dobili odriješene ruke pri stvaranju ovog automobila, jer nije bilo potrebe da se povinuju bilo kakvim normama
144 pregleda 3 komentar(a)
Mercedes Majbah 6, Foto: Twitter.com
Mercedes Majbah 6, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 23.08.2016. 11:19h

Automobil koji vidite na ovim fotografijama je vjerovatno najsavršenije električno vozilo koje je napravljeno do sada. Mercedes-Majbah 6 koncept, predstavljen na Pebl bič konkursu elegancije, je skoro šest metara dug superluksuzni kupe sa moćnim električnim pogonom.

Krasi ga dosta elegantniji dizajn nego postojeće Majbah limuzine. Uski LED farovi i zadnja svjetla doprinose eleganciji, dok monstruozna hromirana rešetka hladnjaka dodaje popriličnu dozu agresivnosti.

Mercedesovi dizajneri su dobili odriješene ruke pri stvaranju ovog automobila, jer nije bilo potrebe da se povinuju bilo kakvim normama. Tako je nastalo vozilo koje ne liči ni na jedan drugi auto na tržištu. Pažnju odmah privlači enormno duga hauba, kao i točkovi prečnika 24-inča.

Snagu obezbjeđuju četiri sinhrona elektromotora od kojih svaki pokreće po jedan točak. U kombinaciji sa paketom baterija ugrađenim u pod, ukupna snaga sistema iznosi oko 750 KS. Uz pomoć ove sile, ogromni kupe do 100 km/h ubrzava za manje od četiri sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Kad bi ovakav automobil nekad izašao na drum, mogao bi da pređe 500 km sa jednim punjenjem baterija.

Posebno zanimljiva karakteristika ovog električnog vozila je mogućnost brzog punjenja. Njemački proizvođač ističe da pomoću sistema za punjenje od 350 kWh, za samo pet minuta baterije mogu da se dopune dovoljno da vozilo pređe 100 km. Osim toga, na raspolaganju su i tradicionalne utičnice ili bežično punjenje koje se obavlja preko elektromagnetnog polja.

To nijesu jedini elementi kojima se majbah 6 može pohvaliti, jer je i unutrašnjost vrijedna pažnje. Komandna tabla, obloge vrata i sjedišta su objedijeni, pa je rezultat opno što Mercedes zove "loža 360°".

Da li će Mercedes ovo vozilo pustiti u serijsku proizvodnju. Vjerovatno ne. Ono je namijenjeno za promociju Majbah brenda i istraživanje novih ideja, ali neke karakteristike će Njemci priomijeniti u budućim modelima. Najvažnija od njih je električni pogon, koji je razvijen za masovnu proizvodnju. Struja će, izgleda, uskoro protresti i Mercedes.

Bonus video: