Harley Davidson plaća kaznu od 15 miliona dolara

Kompanija je proizvela i prodala oko 340.000 uređaja koji su zabranjeni američkim Zakonom o čistom vazduhu, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde
2 komentar(a)
motor, Harley Davidson, Foto: Shutterstock.com
motor, Harley Davidson, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.08.2016. 08:56h

Američka kompanija Harley Davidson, koja je optužena za bespravnu proizvodnju i prodaju uređaja koji povećavaju zagađenje vazduha iz njihovih motora, postigla je nagodbu sa američkim vlastima o plaćanju kazne u visini 15 miliona dolara.

Kultni američki proizvođač motora pristao je da otkupi i prestane da prodaje takozvane super tjunere koji poboljšavaju performanse, ali i povećavaju emisiju ugljovodonika i azot-monoksida, prenosi Capital.ba.

Kompanija je proizvela i prodala oko 340.000 uređaja koji su zabranjeni američkim Zakonom o čistom vazduhu, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde.

Vijest stiže u vrijeme kada se njemački proizvođač automobila Volkswagen suočava sa stalnim sudskim sporovima, nakon što je priznao da je instalirao uređaj za manipulisanje emisijom gasova na eko-testovima u 11 miliona svojih automobila na dizel pogon, prodatih u svim djelovima svijeta.

Prošle godine, Harley davidson je prodao oko 265.000 motora širom svijeta, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 168.000 jedinica.

Prema uslovima nagodbe, Harley će vlastima platiti kaznu od 12 miliona dolara, a dodatnih tri miliona dolara će namijeniti za projekat zamjene konvencionalnih grijnih tijela na čvrsta goriva u lokalnim zajednicama sa ekološki čistijim pećima.

Bonus video: