Tivatska akcija: Kusovac bi da uspostavlja budvanski "urbanistički" model

Gradonačelnik Tivta, kako ističu iz lokalne partije, sad krši dogovor koji je i sam sklapao
76 pregleda 1 komentar(a)
Crveni krst tivat, Foto: Siniša Luković
Crveni krst tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.11.2018. 11:56h

Neprihvatljivo je, nerazumno i apsolutno štetno ponašanje predsjednika Opštine Siniše Kusovca zbog kojih se iz samo njemu znanih razloga s jedne strane forsira mnogo lošije rješenje i neprekidno odlaže i ugrožava izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, a s druge strane se ugrožavaju temeljna ljudska prava stanara Lamele C/1 na Seljanovu – ocijenila je danas Tivatska Akcija.

Opština je najavila da će se Dnevni centar graditi na mjestu barake Crvenog krsta u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, gdje će na opštinskom placu biti podignut objekat spratnosti P+3 u kome će pored djece sa posebnim potrebama, prostor dobiti i mnogi drugi korisnici.

Izgradnji trospratnice na toj lokaciji, na samo četiri metra od njihove fasade, protive se stanovnici obližnje dvospratne stambene lamele C-1, a i iz Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama izrazili su rezervu prema ovoj lokaciji.

“Kusovac je zaustavio, čim je stupio na funkciju predsjednika Opštine, bez obrazloženja, proceduru izgradnje Dnevnog centra na lokaciji pored Doma zdravlja. Podsjetimo se da je bivša predsjednica Opštine Snežana Matijević bila dogovorila s Ministarstvom zdravlja da se navedeni objekat gradi na tom mjestu, i da je već odavno urađen i idejni projekat za Dnevni centar na toj lokaciji. U saopštenju koje je poslao Radiju Tivat, Kusovac je konačno dao svoje „argumente“ zašto lokacija pored Doma zdravlja nije dobra – blizu je kapele, kaže, i blizu – zamislite – hitne pomoći! I dok svi normalni i misleći građani, na čelu s roditeljima djece koja treba da koriste navedeni Dnevni centar, smatraju da je lokacija koja je blizu Doma zdravlja, gradskog parka, vrtića i osnovne škole najbolja moguća koju možemo naći – Kusovac kaže da je bolja parcela Crvenog krsta na Seljanovu na kojoj budući objekat ne može imati dvorište, koja je na dva metra od saobraćajnice, i bez mogućnosti da se za nju napravi kolski prilaz i parking!" saopštila je Tivatska Akcija.

Ističu da je na osnovu dogovora bivše gradonačelnice sa Ministarstvom zdravlja da se Dnevni centar gradi u parku, bio postignut i dogovor rukovodstva Opštine sa stanarima lamele C-1 na Seljanovu da se na mjestu barake Crvenog krsta podigne objekat manjih gabarita sa dva nadzemna nivoa maksimalne visine 6,3 metara i da je u tom dogovoru učestvovao i Kusovac kao tadašnji potpredsjednik Opštine.

“Kusovac sada krši dogovor koji je i sam sklapao, i želi silom na sramotu da nametne gradnju zgrade s 4 nivoa, s namjerom, izgleda, da počne po Tivtu da uspostavlja budvanski „urbanistički“ model. Pa u saopštenju još ima smjelosti da kaže kako zgrada od 4 nivoa ne „poklapa“ okruženje! Dakle, zgrada od 4 etaže neće „poklopiti“ postojeću zgradu koja ima 3 etaže, i čiji su balkoni i dnevni boravci okrenuti upravo na stranu gdje je objekat Crvenog krsta!? Građani Tivta, hoćete li takav „urbanizam“ uskoro i ispred svojih zgrada?" ističu iz TA.

Iz te lokalne partije ponovili su da je “svakome dobronamjernom je jasno da je najbolje i u opštem interesu sljedeće rješenje da se Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju gradi pored Doma zdravlja, i da se prostorije za MZ Seljanovo (inače nikad formiranu i nepostojeću) i Dnevni boravak za stare osobe, smjeste u dvoetažnoj zgradi na lokaciji Crvenog krsta“.

TA smatra da za prostorije za MZ Seljanovo i Dnevni centar za stare mogu obezbijediti i rekonstrukcijom obližnjeg objekta Šoping centra na Seljanovu koji je u vlasništvu Opštine Tivat, „i svima je jasno da se radi o odličnoj lokaciji i objektu čijom rekonstrukcijom se mogu kvalitetno zadovoljiti potrebe ne samo Seljanova nego i cijelog grada kad se radi o raznim prostorijama za javne potrebe.“

„Ne samo, dakle, da tu možemo imati prostorije za MZ Seljanovo i dnevni boravak za stare, već možemo u okviru rekonstrukcije Šoping centra riješiti i problem nedostajućih ateljea za tivatske umjetnike, prostorija za NVO, i za druge slične sadržaje. Kako god bilo, Tivatska Akcija u potpunosti podržava stanare Lamele C/1 u njihovom opravdanom nastojanju da odbrane svoja temeljna ljudska prava, i da zaustave brutalan pokušaj ugrožavanja kvaliteta stanovanja i obezvređivanja njihove imovine. Pogotovo što je njihova zgrada legalno građena, uz urednu građevinsku dozvolu i plaćene komunalije, a njihovi stanovi pošteno stečeni – za razliku od nekih drugih zgrada i stanova po Tivtu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: