IA: Ministarstvo da objavi mišljenje EK

Iz IA su kazali da je Ministarstvo, rješenjem po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od 15. septembra, odbilo da toj NVO omogući pristup mišljenju EK na Nacrt zakona, uz obrazloženje da ga ne posjeduje “jer je u fazi usklađivanja”
51 pregleda 0 komentar(a)
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 02.11.2018. 17:21h

Institut alternativa (IA) pozvao je Ministarstvo finansija da objavi mišljenje Evropske komisije (EK) na Nacrt zakona o javno privatnom partnerstvu (JPP), koje je, kako tvrde u toj nevladinoj organizaciji (NVO), dobilo u julu.

Iz IA su kazali da je Ministarstvo, rješenjem po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od 15. septembra, odbilo da toj NVO omogući pristup mišljenju EK na Nacrt zakona, uz obrazloženje da ga ne posjeduje “jer je u fazi usklađivanja”.

“U informaciji o Planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 5 – Javne nabavke, koju je Vlada usvojila u četvrtak, navodi da je Nacrt zakona o JPP poslat 16. juna na mišljenje EK”, kazali su predstavnici IA.

Oni su naveli da se u informaciji navodi i da je Ministarstvo Komisiji krajem jula, shodno dostavljenim sugestijama, uputilo odgovor, kao i da su u inoviranom tekstu Predloga zakona prihvaćene sve sugestije i komentari.

“To znači da je EK dala mišljenje, na osnovu kojeg je Ministarstvo pripremilo novi tekst zakona. Javnost ima pravo da zna šta je bilo sporno u Nacrtu zakona o JPP, koje je upućeno EK i šta je ona u svom mišljenju sugerisala da se izmijeni”, dodali su iz IA.

Ministarstvo je, kako tvrde u IA, u svom odgovoru navelo neistinu da mišljenje ne posjeduje, iako je u četvrtak postalo očigledno da je ono stiglo najmanje dva mjeseca prije nego što ga je ta NVO tražila.

“Ovo nije prvi put da se Ministarstvo i Vlada neodgovorno odnose prema javnosti povodom Zakona o JPP i da od javnosti kriju stav EK o tom dokumentu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: