Da li je Instagram Story kraj Snapchata?

Za razliku od Instagrama, Snapchat je krenuo kao aplikacija za chat, pa je intiman i najbolje oponaša komunikaciju “licem u lice”
201 pregleda 0 komentar(a)
Snapchat, Instagram, Foto: Privatna arhiva
Snapchat, Instagram, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2016. 07:43h

Baš kad je Snapchat kao aplikacija počeo da sazrijeva, Instagram je uveo Instagram Stories - Snapchatov unikatan ‘feature’ koji čini srž same aplikacije. Danas Instagram priče može da koristi 300 miliona dnevno aktivnih korisnika, koji su već prisutni na toj platformi. Da li će to značiti i kraj Snapchatovog rasta u svijetu i regionu, piše Netokracija.com u tekstu kojim analizira "dvoboj first movera protiv fast followera".

U autorskom tekstu koji potpisuje Iva Soldo, Netokracija navodi da Instagramovo kopiranja Snapchata nije iznenađujuće, ako se uzme u obzir da je Facebook već nekoliko puta pokušavao da kupi ili kopira Snapchat.

Snapchat je predstavljen još 2013. i inovativnošću je, piše autor, uspio da prvi osvojiti publiku milenijalaca, koji su na toj platformi već prikupili značajan broj prijatelja, te oformili svoje zajednice koje neće tako lako napustiti. Samo u SAD, Snapchat svakodnevno doseže 41 odsto svih osoba starosti između 18 i 34 godina. S druge strane, Instagram ima veći tržišni domet i novopečenim Instasnaperima omogućava postojeću bazu pratilaca koju na Snapchatu nemaju, bez obzira na to što je u cijelu priču ušao kasnije. Instagram ima više korisnika u svijetu, ali Snapchat ima korisnike koje i Facebook i Instagram jednostavno nemaju - one između 14 i 25 godina.

Na koji način će Snapchat i u budućnosti uspjeti da zadrži te korisnike i poveže ih sa brendovima i medijima, na način kako to ni Instagram ni Facebook nisu uspjeli, pitanje je na koje Soldo daje odgovore u tekstu.

Snapchat medijima nudi jedinstvenu platformu

Ne zaboravite da su mediji na Snapchatu i da svakodnevno stvaraju jedinstven sadržaj. U partnerstvu sa mainstream medijima, Snapchat donosi posebno strukturirane sadržaje svojoj publici kroz opciju Discover. Kombinuju se najbolje grafike, video materijali, fotke, muzika, članci kako bi sadržaj bio što kreativniji i zabavniji - prilagođen Snapchatu. U suprotnom, ne bi bilo iznenađujuće da Snapchatov CEO odluči da bilo koji od Discover kanala jednostavno ukloni jer sadržaj koji ste servirali Snapchat publici nije bio dovoljno zanimljiv, ni jedinstven - jednostavno nije “snapchatast”. Dobar primjer je Yahoo koji je bio Snapchatov Discover partner. Sa te pozicije je naglo uklonjen nakon što je zaključeno kako ne uspijeva da se poveže sa ključnom publikom milenijalaca.

Ključna publika Milenijalaca ostaće odana (intimnom) Snapchatu

Snapchatovi korisnici, posebno ključna publika starosti od 16 do 34 godine, emocionalno je povezana s aplikacijom koja neće tako lako nestati. Naime, Snapchat je, za razliku od Instagrama, krenuo kao aplikacija za chat, stoga je intiman i prije svega najbolje oponaša komunikaciju “licem u lice”. Snapchatovoj publici, za razliku od Instagramove, nije cilj da samo stvori bazu pratilaca, već ga koriste kao svoj privatni kutak, kao dom, mjesto na kojem njihovi roditelji nisu - za razliku od Facebooka.

Instagram nije "snapkiller", već primarno aplikacija za fotke

Instagram je još 2013. pompezno najavio i video format koji - koliko često viđate? Rijetko - jer su korisnici Instagrama jednostavno naučeni da prvenstveno fotografišu, a ne snimaju. Dok se Snapchat bazira na razgovorima u obliku videa, korisnici Instagrama svoje priče objavljuju većinski kao skupove fotografija. Dakle, čak i kad im se omogući osnovna Snapchatova funkcija, korisnici Instagrama i dalje u prvi plan guraju fotografiju jer je Instagram upravo to - aplikacija za fotografije, a ne Snapchat killer. Instagram je pomalo postao Snapchat za odrasle koji i dalje ne razumiju srž ove aplikacije.

Obje platforme imaju isti krajnji cilj - ostvariti i zadržati što je moguće veći broj postojećih i novih korisnika, ali grupe korisnika njihove slične tehničke funkcije doživljavaju na potpuno različite načine.

Snapchatovi kreativniji oglasi

Sponzorisani geofilteri, video oglasi, šta god poželite - radi se o novim, kreativnim i interaktivnim formatima oglašavanja spram Instagramovih tradicionalnih. Snapchat od svojih korisnika želi angažovanost i punu pažnju na oglasima i to je velika razlika u odnosu na Instagram oglase koji nisu ništa drugo nego uljepšani Facebook oglasi. Oglasi na Snapchatu imaju prednost nad Instagramom - zabavniji su i privlače više pažnje, za razliku od Instagram oglasa te će nastaviti biti kreativniji kada se radi o isprobavanju novih formata. Dok nas Instagram guši oglasima koji su tipični, Snapchatovi su oglasi prirodniji i korisniku daju dodatnu vrijednost - u vidu intimnije interakcije sa korisnikom. Naravno, isto ne umanjuje jačinu Instagrama kao oglašivačke platforme koji i dalje putem Facebooka dominira, ali pokazuje zašto ne može tek tako “ugušiti” Snapchat kao oglašivačku platformu za brandove. Snapchat - i dalje korak ispred Facebooka

Nemojmo se zavaravati, Instagram je lansirao Stories, ali Snapchat već godinama konstantno inovira i raste nevjerovatnom brzinom. Nedavno su lansirani stickeri određenih lokacija poput New York Rata te se radi na kodovima koji će omogućiti otkrivanje ekskluzivnih sadržaja. To dozvoljava korisnicima da skeniraju fotografije ili barkod na posteru ili web stranici te time ostvare popust na određeni proizvod.

Bonus video: