Uskoro prvo presađivanje ljudske glave u istoriji

Operaciju planira da sprovede dr Serđo Kanavero iz Italije. On tvrdi da može da "odsječe" glavu s jednog tijela, spoji je na drugo tijelo pomoću “magičnog sastojka”
64 pregleda 9 komentar(a)
Valeri Spiridonov, Foto: Youtube screenshot
Valeri Spiridonov, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 13.08.2016. 09:09h

Valeri Spiridonov, pacijent iz Rusije, objavio je kako je spreman za – transplantaciju glave, prvu operaciju ove vrste na svijetu.

I dok Spiridinov (31) iščekuje ovaj izuzetno komplikovan zahvat, kritičari poručuju da je sve to samo pusta fantazija...Podsjetimo i da je Spiridonov naučnik koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti – vezan je za kolica i ima atrofiju spinalnih mišića.

Spiridinov se zbog toga sve teže kreće, diše i guta. Statistika kaže da većina ljudi s ovom bolešću umire u prvim godinama života – samo 10 odsto njih odraste. Spiridinov kaže da želi šansu da ima “novo tijelo”, prije nego što ga bolest ubije.

Operaciju planira da sprovede dr Serđo Kanavero iz Italije. On tvrdi da može da "odsječe" glavu s jednog tijela, spoji je na drugo tijelo pomoću “magičnog sastojka” (supstance koja se naziva polietilenski glikol) i da će glava i dalje biti “živa”. Spiridonov je volontirao za ovu operaciju – telo će doći od donora koji ima zdravo tijelo, ali je u komi zbog moždane smrti.

Detalji ovog zahvata biće objavljeni javno u septembru. Spiridonov je rekao da razumije rizik, ali da želi da pokuša i da ima podršku porodice.

Operacija će trajati 36 sati, dali su joj naziv HEAVEN (raj, eng.), a troškovi iznose oko 14 miliona funti.

Prvu transplantaciju glave na životinjama, sproveo je 1970. američki neurohirurg dr Robert Vajt. Uspio je da transplantuje glavu jednog majmuna na tijelo drugog, ali je majmun umro osam dana posle nakon što je tijelo “odbacilo” glavu. Prije nego što je umro, 2010, želja mu je bila da pokuša tu operaciju na fizičaru Stivenu Hokingu i glumcu Kristoferu Rivu, koji je preminuo.

Bonus video: