Naučnici otkrili zašto su zmije dugačke

Kod zmija, evolucija reptila rezultira time što OCt4 ostaje duže aktivan nego kod razvoja ostalih reptila
84 pregleda 0 komentar(a)
izložba zmija, Delta, Foto: Luka Zeković
izložba zmija, Delta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2016. 09:18h

Najnovija istraživanja su otkrila zašto zmije imaju dugačka tijela, a ovo otkriće bi moglo da pomogne ljudima prilikom povrede kičme. Evo o čemu je riječ...

Zmije svoje dugo, vitko tijelo duguju jednom jedinom genu, pokazala su istraživanja.

Gen Oct4 reguliše matične ćelije i utiče na rast srednjeg diiela ili torza kičmenjaka, piše Independent.

Kod zmija, evolucija reptila rezultira time što OCt4 ostaje duže aktivan nego kod razvoja ostalih reptila.

„Formacija različitih djelova tijela funkcioniše poput takmičenja najjačih ruku, samo kod gena. Geni koji su uključeni u formiranje torza treba da prestanu sa svojom aktivacijom kako bi geni uključeni u formiranje repa mogli da počnu da rade“, kaže dr Rita Aires sa Instituta Gulbenkian de Ciencia u Lisabonu.

„U slučaju zmija, došli smo do otkrića da gen Oct4 ostaje aktivniji tokom dužeg perioda razvoja embriona što objašnjava zašto zmije imaju tako duga tijela i veoma kratak rep“, kaže Aires.

Razumijevanje uloge gena Oct4 u održavanju dugačkog tijela kod zmije može da baci novo svjetlo na regeneraciju kičmene moždine, naučnici otkrivaju.

Autor studije dr Moises Mallo kaže: „Identifikovali smo ključni faktor koji omogućava neograničeni rast trupa. Sada ćemo istražiti da li možemo da koristimo gen Oct4 i regiju DNK kako bismo produžili njihovu aktivnost da se prošire ćelije koje čine kičmenu moždinu pokušavajući da se regenerišu u slučaju povrede“, kaže Mallo.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: