Protivnici istraživanja nafte pješače od Ulcinja do Igala

"Smatramo da je deplasirano da pozivamo ljude da pomognu učesnicima marša vodom i hranom, mada, na osnovu reagovanja otkako smo pokrenuli inicijativu da se suprotstavimo ovoj pošasti koja nam predstoji, imam utisak da nas na toj trasi baš i neće dočekivati sa priganicama, ribom i vinom"
144 pregleda 0 komentar(a)
SOS za jadran, Foto: Facebook/SOS za Montenegro
SOS za jadran, Foto: Facebook/SOS za Montenegro
Ažurirano: 08.11.2018. 16:42h

Aktivisti "SOS za Montenegro" spremni su za svoj sjutrašnji protestni marš od Ulcinja do Igala kojim skreću pažnju javnosti na posljedice ispitivanja nafte i gasa u podmorju. Jedan od njih, Mirsad Kurgaš iz Bara, za "Vijesti" priča da nije trebalo mnogo priprema, dodajući da je ovo marš koji se možda prvi put ovako izvodi, bez apsolutno ikakvih donacija i finansija.

"Smatramo da je deplasirano da pozivamo ljude da pomognu učesnicima marša vodom i hranom, mada, na osnovu reagovanja otkako smo pokrenuli inicijativu da se suprotstavimo ovoj pošasti koja nam predstoji, imam utisak da nas na toj trasi baš i neće dočekivati sa priganicama, ribom i vinom", kaže Kurgaš.

Polazak sa ulcinjske Male plaže je sjutra u sedam sati ujutro, tu će biti poslata simbolična poruka u boci u moru, „SOS za našu malu i još uvijek lijepu Crnu Goru, a kakva će da bude u skoroj budućnosti, vidječemo“. Trasu od Ulcinja do Igala, kako kažu organizatori, ne mora svako proći, “već kako se ko bude osječao i koliko bude mogao“.

"Mogu nam se priključiti i biciklisti. Svi mogu napravaiti makar nekoliko koraka sa nama, i to je znak podrške ovome što planiramo, da se suprotstavimo daljem istraživanju nafte u našem podmorju. U barskoj marini, zavisno od fizičke spreme, bićemo oko 11 sati, tu očekujemo da ćemo se naći sa nedobrodošlim gostima sa istraživačkog broda, jeste da to grubo zvuči, ali, tako je. Nastavljamo prema Petrovcu gdje čemo prenoćiti i narednog dana ići dalje", kazao je Kurgaš „Vijesti“.

On je rekao da je učešće u maršu pored aktivista najavila i grupa ribara, kod kojih, kako je kazao, vlada totalna konfuzija.

"Oni koji su bili svjedoci ovakvih istraživanja 2003. i koji su vidjeli šta je ono uzrokovalo, najblaže rečeno-ćute, ne oglašavaju se u javnosti, vode neke pregovore... Naše je mišljenje da oni tu „nepristojnu ponudu“ ni u kom smislu ne treba da prihvate jer će biti odgovorni prema svojim potomcima", kazao je Kurgaš.

Predstavnici udruženja ribara pregovaraju sa investitorom "Eni Montenegro" o naknadi jer tokom istraživanja oko 50 dana neće moći da ribare na površini od oko 1.800 kvadratnih kilometara. Protivnici istraživanja smatraju da je planirano 3D geofizičko snimanje dna štetno za živi svijet i da će imati dugoročne posljedice. Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da istraživanje neće imati posljedice, a da ribari od investitora dobijaju naknadu jer neće moći da love.

Bonus video: