I pripadnici Vojske pomagali u čišćenju Tare

183 pregleda 5 komentar(a)
čišćenje Tare, Foto: Obrad Pješivac
čišćenje Tare, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 06.11.2018. 13:34h

Nacionalni park "Durmitor", u saradnji sa rafting klubom "Triftar" iz Đurđevića Tare, organizovao je akciju čišćenja korita i priobalja rijeke Tare od polazišta splavova do Žugića luke, u dužini od 12 kilometara.

U akciji je učestvovalo oko 30 ljudi, a pored zaposlenih u službi zaštite NP "Durmitor" i članova "Triftara" učešće je uzelo 20 pripadnika Vojske Crne Gore iz treće pješadijske čete pješadijskog bataljona iz Kolašina.

Krećući se sa tri gumena čamca sakupljano je sve što je davalo ružnu sliku prostoru pod UNESCO zaštitom.

Sitnija otpad je sakupljana u polivinilske kese, a krupniji donošen do obale gdje je utovaran na splav nosivosti četiri tone.

Sakupljena otpad je lagerovana na Žugića luci odakle će kamionom biti prevezena na deponiju, kazao je direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović.

"Kao i prošle godine i ovog puta smo napravili akciju kako bi Tara dočekala narednu sezonu onako kako dolikuje "Suzi Evrope"", kazao je direktor Pajović i apelovao na sve da se odgovorno ponašaju na planu održanja životne sredine i čuvanja priprodnih ljepota kakve su ove na Tari.

Goran Leković iz Rafting kluba "Triftar" kaže da je ponosan što je sa kolegama učesnik akcije.

"Ako vrijeme dozvoli nastavićemo da čistimo i dalje nizvodno od Žugića luke. Ako živimo od Tare i raftinga onda treba da je čuvamo i čistimo. U prošlogodišnjoj akciji izvađeno je 70 automobilskih guma. I ove godine prisutne su u velikom broju. Da se spriječi smeće u Tari treba sprovesti aktivnosti na cijelom toku. Imam informaciju da su deponije smeća u Kolašinu i Mojkovcu uz rijeku i da sa proljećnim porastom vodostaja mnogo toga ponese nabujala Rijeka", kaže Leković.

Galerija

Bonus video: