U Baru osnovan Lajons klub: U fokusu borba protiv dijabetesa i pomoć u zajednici

Na svečanosti inauguracije, nakon polaganja zakletve 20 članova-osnivača dobilo je Lajons značke
453 pregleda 0 komentar(a)
Lajons klub (LC) Bar Antibaris, Foto: Studio Petović
Lajons klub (LC) Bar Antibaris, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 11.11.2018. 15:58h

U Baru je sa radom zvanično počeo Lajons klub (LC) Bar Antibaris, član najveće svjetske volonterske humanitarne organizacije Lions Club International koja danas ima 48.000 klubova u preko 200 zemalja svijeta, sa oko 1,400.000 članova.

To je drugi LC u Crnoj Gori, nakon LC Podgorica Host, osnovanog 2016. Ciljevi barskog kluba su, kako je navedeno, da djeluje humanitarno i da doprinosi razvoju lokalne zajednice, a posebnu pažnju posvetiće borbi protiv dijabetesa, pomoći slijepim i slabovidim licima i podršci talentovanim i perspektivnim đacima i studentima.

Na svečanosti inauguracije, nakon polaganja zakletve 20 članova-osnivača dobilo je Lajons značke. Prvi predsjednik je Radomir Petrić, potpredsjednici dr Valentina Kalinić i Muharem Muratović, sekretar mr Milena Lukšić Đurović, a blagajnik Marko Vukčević.

Koordinator Lionsa za Crnu Goru Dorijan Mašić iz Slovenije istakao je zadovoljstvo što će od sad Crna Gora imati 40 članova Lajonsa i pročitao pozdravni telegram koji je ovim povodom poslala guverner Lajons distrika 126 Hrvatska Sanja Paprenjak.

Koordinator Lionsa za Srbiju i BiH Fil Nejtan istakao je da su članovi ove organizacije- 40 ljekara specijalista i tehničara iz SAD, prošle nedjelje u Tirani obavili više od 7.000 očnih pregleda, a pregledani-uglavnom mališana, pored besplatnog pregleda, dobili su i 16.000 pari naočara koje su Lajonsi prikupili i reciklirali. on je dodao da je izazov služiti zajednici, “a zajednica je čitav svijet”.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević pozdravio je formiranje kluba i kao član Rotary kluba Lajonsima, partnerskoj organizaciji, poželio uspješan rad u dobrobit lokalne zajednice, navodeći da mu je zadovoljstvo što je Bar dobio “još jedan klub koji okuplja ljude od ugleda i koji želi da doprinese razvoju zajednice”

Nove Lajonse i zvanice pozdravili su i predsjednici klubova sponzora- Predrag Drecun iz LC Podgorica Host i Alfredo De Ćenco iz LCPeruđa Konkordija. Na svečanosti su bili i guverner Lajons Distrikta 129 Slovenija Miroslav Klas, predsjednica Zone Lajonsa za Srbiju Maja Žikić, predsjednici LC Petrovgrad Zrenjanin i Tirana Igl Miroslav Filep i Genci Hamza, te Lajonsi iz Podgorice i Tirane.

U programu je nastupila prof. Ana Vukazićna pijanu, a voditeljka je bilaTijana Vukčević. Lajons klub je formiran u SAD 1917, a prvi klubovi u Evropi osnovani su prije 70 godina, sa istim ciljem-da služe zajednici.

Bonus video: