Mlađe generacije ranije počinju da koriste internet

Svako drugo dijete je kazalo da se na internetu ne osjeća bezbjedno i da nikad ne koristi internet u školi, a većina kaže da zna o internetu više od svojih roditelja
2 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2016. 16:46h

Mlađe generacije ranije počinju da koriste internet u odnosu na stariju djecu, a najčešće zbog zabave i druženje na društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje o internet iskustvima djece i roditelja u Crnoj Gori.

Ključne nalaze istraživanja će sjutra na pres konferenciji predstaviti direktor istraživanja Ipsosa, Svetlana Logar i koordinatorka Istraživačkog centra za djecu i medije pri Univerzitetu Sapienca u Rimu, Ida Kortoni.

Na pres konferenciji će crnogorski premijer, Milo Đukanović, i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, najaviti početak nove kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a protiv nasilja nad djecom.

Kampanja će u prvoj fazi, do kraja godine, biti fokusirana na nasilje na internetu, u skladu sa globalnom kampanjom UNICEF-a „Zaustavimo nasilje online“.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, istraživanje je pokazalo da u Crnoj Gori 91 odsto djece starosti od devet do 17 godina i 80 odsto njihovih roditelja koriste internet.

Mlađe generacije, prema podacima, ranije počinju da koriste internet u odnosu na stariju djecu: više od polovine djece starosti od devet do 11 godina, njih 55 odsto, počelo je internet da koristi sa šest – osam godina, dok je u tim godinama to isto radilo tek svako 13. dijete koje sada ima 15 –17 godina.

Istraživanje je takođe pokazalo i da djeca najčešće koriste internet za zabavu i druženje na društvenim mrežama, a najmanje za školske zadatke, kao i da u u najvećem broju doživljavaju vršnjačko nasilje na internetu.

Svako drugo dijete je kazalo da se na internetu ne osjeća bezbjedno i da nikad ne koristi internet u školi, a većina kaže da zna o internetu više od svojih roditelja.

Rezultati pokazuju da svaki peti roditelj navodi da informacije i savjete u vezi sa aktivnostima djece na internetu dobija u školi, a svaki drugi kaže da bi volio da te savjete dobija upravo u školi svog djeteta.

Perks je rekao da ovi podaci podsjećaju da je društvo odgovorno da uči djecu da bezbjedno koriste internet.

Prema njegovim riječima, izazivanje panike po pitanju bezbjednosti djece na internetu neće ih zaštititi niti učiniti društvo bezbjednijim.

„Budući da mogućnosti i rizici koje internet sa sobom nosi idu ruku pod ruku, cilj našeg društva treba da bude da se izvuče maksimalna korist, a istovremenona minimum smanji šteta i rizici od korišćenja interneta. Na taj način, pomoći ćemo djeci da odrastu u aktivne, ali i odgovorne, digitalne građane“, istakao je Perks.

Crnogorska kampanja dio je istoimene globalne kampanje UNICEF-a, a sprovodi se u okviru globalne inicijative We Protect, pokrenute od strane Vlade Velike Britanije kako bi se kroz UNICEF-ove programe u 17 zemalja adresirao problem seksualne eskploatacije djece preko interneta.

Bonus video: