Ekspedicija iz Australije u suzama pred rijetkim otkrićem: Nevjerovatan, nestvaran prizor!

Direktor Centra za istraživanje bijelih kitova Oskar Peterson rekao je da je utvrđeno da je Migalu mužjak i da je star oko 30 godina. Grbavi kitovi žive u prosjeku 80 godina
2 komentar(a)
bijeli grbavi kit, Foto: Alison Reid
bijeli grbavi kit, Foto: Alison Reid
Ažurirano: 26.07.2016. 16:04h

Članovi ekspedicije u potrazi za kitovima vjeruju da su ugledali jednog pripadnika rijetke vrste ovog sisara kod obala Bajron Beja, na jugoistoku Australije.

Oni tvrde da su ugledali Migalua, bijelog grbavog kita koji je prvi put viđen 1991. godine. Od tada broj entuzijasta koji vjeruju u susret sa ovom rijetkom životinjom ne prestaje da raste. Migalu na jeziku starosjedelaca Australije, Aboridžina, znači "bijelac".

Kit je fotografisan tokom sezone migracija, kada se ova životinja kreće u tropske vode da bi se razmnožavala.

Alison Rid, jedna od članica ekspedicije, rekla je za medije u Australiji da je plakala od sreće kada je ugledala bijelog kita.

"Čudesan je, to je bio potpuno nevjerovatan, nestvaran prizor", rekla je Rid.

Direktor Centra za istraživanje bijelih kitova Oskar Peterson rekao je da je utvrđeno da je Migalu mužjak i da je star oko 30 godina. Grbavi kitovi žive u prosjeku 80 godina.

Grbavi kit je bio ugrožna vrsta do uvođenja zabrane lova na kitove 1960. godine, od kada je broj jedinki značajno porastao.

Bonus video: