Gvozdenović: Podgorička skupština, njene odluke i njihove porazne posljedice spadaju u problemski korpus

Kako je kazao Gvozdenović, zanemarivanjem nelegalnosti i nelegitimnosti Podgoričke skupštine, a povodom njene stogodišnjice, danas se pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.
220 pregleda 12 komentar(a)
Branimir Gvozdenović
Branimir Gvozdenović
Ažurirano: 16.11.2018. 15:03h

Skupština Crne Gore mora se odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države, ocijenio je potpredsjednik te institucije, Branimir Gvozdenović.

Poslanici vladajuće koalicije podnijeli su u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Gvozdenović je kazao da se Skupština, kao nosilac izvornog legitimiteta u reprezentovanju građana, mora odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države.

„Podgorička skupština, njene odluke i njihove porazne posljedice, svakako spadaju u taj problemski korpus“, navodi se u izjavi Gvozdenovića.

Kako je kazao, zanemarivanjem nelegalnosti i nelegitimnosti Podgoričke skupštine, a povodom njene stogodišnjice, danas se pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.

„Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikanstku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana“, pojasnio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, da bi potvrdili opredijeljenost ka prevazilaženju unutrašnjih podjela, ali i ka unaprjeđenju dobrih međudržavnih odnosa u regionu, u tekstu predloga Rezolucije nijesu dublje elaborirali lokalne i spoljnopolitičke motive.

„Koji su, u formi Podgoričke skupštine, omogućili perfidnu zloupotrebu projužnoslovenskih osjećanja građana Crne Gore u tom periodu“, dodao je Gvozdenović.

Bonus video: