Solarni avion krenuo na posljednju etapu puta oko svijeta

"Solar impuls 2" leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora rade isključivo na pogon sunčeve energije koju skuplja više od 17.000 solarnih ćelija na krilima aviona
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2016. 07:58h

Avion na solarni pogon "Solar impuls 2" započeo je iz Egipta posljednju etapu svog puta oko svijeta, što će biti prvi put da neka letjelica obleti Zemlju bez imalo goriva.

"Solar impuls 2" je rano jutros po mraku poletio iz Kaira ka Abu Dabiju, svojoj konačnoj destinaciji, a očekuje se da će let trajati između 48 i 72 sata, prenio je Rojters.

Za komandama tog jednosjeda, koji je na put oko svijeta krenuo iz Abu Dabija u martu 2015. godine, smjenjivali su se švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg.

Taj projekat je pokrenut kako bi se u javnosti povećala podrška tehnologiji čiste energije.

"Let oko svijeta se završava u Abu Dabiju, ali to nije kraj projekta", izjavio je Pikar nekoliko dana prije polijetanja.

"Solar impuls 2" leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora rade isključivo na pogon sunčeve energije koju skuplja više od 17.000 solarnih ćelija na krilima aviona.

Solarna energija se prikuplja tokom dana i pohranjuje u baterije, kako bi pomoću električne energije avion letio noću.

Raspon krila solarnog aviona je veći od raspona krila "boinga 747", letjelica je teška kao porodični automobil, a tokom letjenja dostiže brzinu između 55 i 100 kilometara na sat.

Galerija

Bonus video: