Vožnja nikad nije bila zabavnija

Japanci su kod novog roadstera koristili provjereni recept za uspjeh, što više uživanja za volanom, za što manje novca
62 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2016. 19:50h

Iako kod nas dosta malo poznata, mazda MX-5 je za četvrt vijeka postojanja došla do statusa automobilske ikone. Uživanje u vožnji bila je ideja vodilja, a cijena za ovaj segment dosta pristupačna. Ovaj recept se pokazao toliko popularnim da ništa nije moglo da joj se ispriječi na putu, što pokazuju i brojke. MX-5 je najprodavaniji roadster na svijetu.

Kod najnovije generacije, MX-5 se vratio svojim korijenima. Kraći je i lakši od prethodnog modela, čime se dimenzijama približio prvoj verziji iz 1990. Dug je samo 3,9 i visok samo 1,2 metra. Iako je koncept stari, sve ostalo je potpuno novo. Od šasije, preko vješanja i motora, do enterijera i karoserije, MX-5 je iz temelja iznova razvijen.

Dizajneri su odradili fantastičan posao. Prednji dio izgleda moćno, sa ovom velikom haubom i snažnim bokovima. Sitni uski farovi izazivaju kontroverze, ali se i oni bez sumnje odlično uklapaju u čitavu pojavu.

Skladne linije boka naglašene su velikim aluminijumskim točkovima, a pozadina stesana po mjeri roadstera. Iz svjetala okruglog oblika izlaze dvije oštrice, spojler na vrhu gepeka je ovdje u crnoj boji, a ispod branika vire dva završetka izduvne cijevi.

Pored toliko automobila kod kojih unutrašnjost postaje sve kompleksnija, pravo je osvježenje vidjeti ovako jednostavnu komandnu tablu. Sve je ovdje jasno kao dan. Tu su tri prekidača za klimu i ventilaciju i još par dugmića za osnovne funkcije. Funkcije zabave i informacija su prikazane na ekranu u vrhu centralne konzole, kojim može da se upravlja dodirom, ili kontrolorom između sjedišta. Jedina nepovoljnost je što se on nalazi dosta pozadi, pa ćete morati da povijete ruku. Završna obrada je izuzetno dobra, a materijali visokog kvaliteta, iako tu i tamo ima tvrde plastike.

S obzirom na vrlo malu dužinu vozila, vjerovatno se pitate kako su dizajneri Mazde rasporedili ograničeni prostor koji im je bio na raspolaganju. Iako čak i vrlo visoki ljudi mogu nekako da se “spakuju” za volanom, MX-5 će najviše prijati osobama do 1,85 m. U svakom slučaju, ko god se nađe na poziciji vozača, osjećaće se kao u trkačkom vozilu. Dok ste u kožnim sjedištima pozicionirani nisko skoro kao u kartingu, pred vama je sportski volan, a iza njega daljine koje treba istražiti.

Mazda se kod novog MX-5 usredsredila na ono što je zaista važno. Na primjer, na vožnju. Za to je zaslužan ne samo motor, već kompletan paket, ili bolje rečeno čitava filozofija koja je stvorena oko ovog automobila.

Kad je riječ o motoru, nijeste valjda očekivali da Mazda slijepo prati trendove. MX-5 nema turbomotor ili hibridni sistem, nema ni mjenjač sa duplim kvačilom. Pod velikom haubom je novorazvijeni atmosferski četvorocilindarski benzinac zapremine dva litra sa 160 konjskih snaga.

Kada znate da je auto težak samo nešto preko hiljadu kilograma, onda nije teško pretpostaviti koliko je brz i okretan.

Šestostepeni manuelni mjenjač kratkim hodom i tvrđim ali preciznim šaltovanjem savršeno odgovara sportskom duhu vozila. On doprinosi i vrlo povoljnoj potrošnji. Na otvorenom putu MX-5 nam je trošio oko 6 litara, a u prosjeku do 8 litara. Zanemarljivo za auto koji će vam uvijek držati osmijeh na licu. Uz motor koji brzo prima gas i rado vrti do preko 5-6.000 obrtaja dolazi i fenomenalan zvuk, pa je i zvučni ugođaj na visokom nivou.

Ne radi se o onoj vrsti sportskih automobila koji imaju strahovita ubrzanja, i kod kojih morate da budete obazrivi da se ne bi izmakli kontroli. Umjesto toga, dobićete auto za uživanje, sa fantastično podešenim oslanjanjem koje će vam omogućiti da iskoristite kompletnu snagu motora. Takođe, odličan raspored težine i zadnji pogon doprinose da MX-5 bude kao čigra u krivinama.

Sportskim automobilima obično treba progledati kroz prste kad je riječ o malo grubljem prelasku preko džombi, ali kod MX-5 ne treba da pravite ni taj kompromis, jer je vožnja neočekivano udobna. Naravno, sa bukom motora i vjetra se morate pomiriti, jer je ona uvijek prisutna, čak i kada sklopite krov.

Iako su roadsteri po pravilu oslobođeni svih suvišnih elemenata, testni MX-5 je izuzetno dobro opremljen. Pored kompletnog bezbjednosnog paketa, on ima i i-stop sistem koji gasi motor na semaforima, Bouz muzički uređaj, LED farove i dnevna svjetla, zadnje parking senzore i Bilštajn vješanje.

Ovako opremljen MX-5 u Crnoj Gori košta nešto preko 27.000 eura. Po svemu što nudi, za ovaj novac mu je teško naći konkurenciju. Valjda je zato nedavno i dobio titulu svjetskog automobila godine.

Platneni krov otvarate ručno za samo par sekundi

Mada na prvi pogled djeluje zastarelo, način na koji otvarate i sklapate platneni krov je zaista klasičan primjer koliko je jednostavnost lijepa.

Umjesto da čekate čitavu vječnost da elektronski uređaj odradi čitavu operaciju, u samo par poteza, povlačenjem poluge i ručnim sklapanjem iza sjedišta, otvorićete nebo iznad sebe. Osim toga, ovakva koncepcija ne oduzima dragocjeni prtljažni prostor koji je ionako dosta skroman. U prtljažniku imate mjesta za 135 litara ili dva mala kofera, a u kabini računajte na korisnu pregradu između sjedišta. Držači za čaše koji se nalaze ispod nje izgledaju dobro, ali nijesu baš na dohvat ruke.

Galerija

Bonus video: