Nova panamera kreće iz Berlina

Novi model je vizuelno skladniji od prethodnika, naročito u zadnjem dijelu, i stilski je više povezan sa poršeom 911
79 pregleda 1 komentar(a)
porše panamera
porše panamera
Ažurirano: 19.07.2016. 15:17h

Porše je u Berlinu predstavio drugu generaciju sportske limuzine “ panamera ”.

Panamera sada više podsjeća na kupe, jer je visina krova iznad zadnjih sjedišta smanjena za 2 cm, dok je međuosovinsko rastojanje produženo za 3 cm. Sve u svemu, automobil je stilski više povezan sa poršeom 911.

Unutrašnjost je značajno modernizovana. Na centralnu konzolu postavljen je veliki ekran multimedijalnog sistema, a čak su i putnici koji sjede pozadi dobili manji ekran sa komandama za regulisanje klime i drugim funkcijama.

S obzirom da je riječ o premijum sportskoj limuzini, koja će se koristiti i za duža putovanja, kapacitet prtljažnika je prilično veliki i iznosi 495 litara.

Među brojnim luksuznim opcijama su i panoramski krov, sjedišta sa masažerom, ambijentalno osvjetljenje u kabini, Burmester premijum 3D "surround" audio sistem... U ponudi je i adaptivni sistem vazdušnog oslanjanja, a prvi put, panamera je dostupna i sa sistemom upravljanja na sva 4 točka.

Motorizacija obuhvata nove turbo benzince. V6, zapremine 2.9 litara, razvija 440 KS, a četvorolitarski V8 u Panameri Turbo ima 550 konja. Ova verzija je i najbrža u ponudi, jer do 100 km/h ubrzava za 3,6 sekundi, a maksimalna bzina je 305 km/h. Tu je i V8 dizelaš od četiri litra zapremine koji ima 422 KS i predstavlja najsnažniji dizelski porše u istoriji. Svi motori povezani su sa novim osmostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

V8 dizelaš proizvodi 422 KS i predstavlja najsnažniji dizelski porše u istoriji

Nova panamera već se može poručiti u Evropi, a prve isporuke očekuju se u novembru. Cijena u Njemačkoj za osnovni model panamera 4S je 113.000 eura, dizel varijanta košta 4.000 više, dok za panameru turbo treba izdvojiti 153.000 eura.

Ubjedljivo najbrža na Nirburgringu u svojoj klasi

Porše se prilikom promocije nove panamere pohvalio činjenicom da je ona oborila rekord staze Nirburgring u klasi luksuznih limuzina. Panamera turbo prešla je krug dužine 21 km za 7 minuta i 38 sekundi, što je bolji rezultat i od mnogih supersportskih automobila.

Panamera je čak 17 sekundi nadmašila vrijeme najbližeg konkurenta, BMW-a M5. U Poršeu tvrde da nijesu vršili nikakve modifikacije na automobilu i da je Panamera na sebi imala standardne fabričke gume.

Bonus video: