Može li ovo pomoći da vam baterija na telefonu duže izdrži?

Nemojte dozvoliti da vam telefon dugo stoji na suncu, jer to može oštetiti bateriju
100 pregleda 4 komentar(a)
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.07.2016. 20:01h

Svi ćemo se složiti da su mobilnim telefonima pod hitno potrebne moćnije baterije, budući da većina uređaja uz intenzivno korištenje ne može da izdrži ni 24 sata bez punjenja.

Međutim, djelimično su za to krivi i sami korisnici jer ne pune bateriju na pravi način. Prema podacima kompanije Cadex koja se bavi proizvodnjom baterija, litijum jonske baterije su vrlo osjetljive na “stres” kakvom ih izlažemo, što vremenom dovodi do skraćenja njihovog očekivanog trajanja. Ako želite da baterija vašeg telefona radi punim kapacitetom, treba da vodite računa o nekoliko stvari:

Ne držite uređaj na punjaču kada je potpuno napunjen

Prema Cadex-u, ostavljanje telefona na punjaču, recimo, tokom noći, dugoročno može oštetiti bateriju. Kada je vaš telefon dostigao 100 procenata, sve vrijeme dobija dodatnu energiju “na kašičicu” kako bi ostao na maksimumu, budući da je sve vrijeme uključen u struju. To bateriju stavlja u veliki stres i oštećuje je.

Uopšte i nemojte da punite bateriju do maksimuma

Prema Cadex-u, litijum jonske baterije uopšte i ne treba da se pune do maksimuma. Bolje je da ostane ispod tog nivoa, jer visoka voltaža škodi bateriji. Možda djeluje kontraproduktivno, ukoliko želite da vas telefon služi tokom cijelog dana, ali je mnogo bolje da je povremeno tokom dana malo dopunite, nego da to činite jednom i do kraja.

Stavite telefon na punjač kad god možete

Ispostavlja se da litijum jonske baterije naših mobilnih telefona mnogo bolje funkcionišu kada ih punimo povremeno, nego nakon potpunog pražnjenja i dugog punjenja. U najboljem slučaju, treba da dopunite telefon čim izgubi 10 odsto energije. Ne samo da će na taj način vaša baterija na duže staze funkcionisati optimalno, nego ćete i uvijek imati telefon spreman za korištenje.

Rashladite telefon

Baterije mobilnih telefona su osjetljive na toplotu, pa mnogi proizvođači preporučuju da uklonite određene tipove zaštitnih maski tokom punjenja. Ako primijetite da se uređaj pregrijao dok je na punjaču, skinite mu masku. Takođe, nemojte dozvoliti da vam telefon dugo stoji na suncu, jer to može oštetiti bateriju.

Izvor: Business Insider