Otkrivena misterija Van Gogovog odsječenog uha

Ovaj dokument rješava nedoumicu da li je odsjekao cijelo uho, samo dio ili samo ušnu školjku
2 komentar(a)
Van Gog, Foto: Wikipedia.org
Van Gog, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 13.07.2016. 13:48h

Nedavno je pronađeno pismo doktora Feliksa Reja, koji se brinuo o Vinsentu Van Gogu, a koje konačno otkriva da li je slikar odsjekao sebi cijelo uho ili samo ušnu školjku, kao i kome ga je potom predao.

Pismo doktora Vinsenta van Goga otkriva da je čuveni slikar odsjekao sebi cijelo levo uho i dao ga sobarici što se razlikuje od ranije utvrđenih istorijskih smjernica incidenta.

U pismu ljekara problematičnog umjetnika doktora Feliksa Reja se nalazi i skica odsječenog uha i šta mu se dogodilo.

Istoričari umjetnosti su prije svega mislili da je postimpresionistički slikar samo odsjekao dio ili ušnu školjku svog uha prije nego što je odrubljeno meso dao čistačici u javnoj kući u kojoj je boravio u Arlu u Francuskoj, piše Independent.

Zahvaljući pismu doktora Reja, naučnica Bernadet Marfi je mogla da dokaže da je uho zapravo dato djevojci po imenu Gabrijela, prenosi Telegraf.

Naime, Gabrijela je bila veoma povrijeđena nakon što ju je napao pas i morala je da radi kao čistačica u bordelu da bi pokrila medicinske troškove u bolnici.

„Otkriće pisma doktora Reja, koje je veoma jasno i obiluje činjenicama, konačno daje odgovor na pitanje koji dio njegovog uha je odsječen“, kaže Nienke Bakker, kustos muzeja u Amsterdamu.

„U pitanju je važan dokument, koji nas približava doktoru koji je brinuo o čuvenom slikaru“, dodaje ona.

„Ovo rješava nedoumicu da li je odsjekao cijelo uho, samo dio ili samo ušnu školjku“, rekao je profesor Luj van Tilborh sa Univerziteta u Amsterdamu za MailOnline.

„Sada znamo da je to zaista bilo cijelo uho. To je važan dokument sa mnogo emotivne važnosti“, rekao je Tilborh.

Pismo, pištolj koji je koristio da bi izvršio samoubistvo 1890. godine i 25 njegovih slika će biti predstavljeno na izložbi Na ivici ludosti u muzeju u Amsterdamu, koji je otvoren u čast Van Gogu.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: