Pokemon Go: Ovo je igra za kojom je svijet poludio

Vaš smartphone preko GPS uređaja projektuje okolinu i hvata vaše korake, a avantura počinje hvatanjem pokemona koji se nalaze oko vas i fizički morate doći do mjesta na kojem je projektovan
126 pregleda 14 komentar(a)
Pokemon Go, Foto: Reuters
Pokemon Go, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2016. 18:03h

Kada imate podatak da je prosječno vrijeme zadržavanje na nekoj aplikaciji veći od Facebooka, Instagrama, Whatsupa ili Snapchata, znate da se radi o velikom hitu.

Zato se nemojte iznenaditi ako tokom šetnje naiđete na one koji gledaju u svoje pametne telefone, vrlo je vjerovatno da su našli način da igraju Pokemon Go, igru koja je pokorila svijet svega nekoliko dana nakon izlaska.

Kultni crtać je bio inspiracija za AR igru (proširena realnost) koja omogućava da hvatate pokemone u "stvarnom" svijetu.

Vaš smartphone preko GPS uređaja projektuje okolinu i hvata vaše korake, a avantura počinje hvatanjem pokemona koji se nalaze oko vas i fizički morate doći do mjesta na kojem je projektovan.

To znači da se pokemon može na vašem telefonu pojaviti kraj kontejnera, prodavnice, ili kipa, a vi morate otići tamo da biste ga uhvatili.

Kada dođete na mjesto gdje se nalazi, morate usmjeriti telefon ka njemu i precizno baciti poke-loptu kako biste ulovili pokemona.

Cilj je skupiti sve, a naravno možete se i boriti u dvoranama koje su obično na trgovima ili nekim drugim istaknutim mjestima u gradu, a borite se naravno protiv drugog igrača.

Kako je igrati u Crnoj Gori

Iako nije još uvijek zvanično dostupna za Crnu Goru, postoji jednostavan način da je instalirate.

Prvo što vam je potrebno je naravno instalacija igre. Na sajtu APK Mirror se nalazi .apk instalacioni fajl za igru koji je oko 58MB.

Instalaciju igre možete naći i na drugim mjestima, ali je APK Mirror najsigurniji.

Prije nego što instalirate igru na telefonu/tabletu morate da omogućite instaliranje aplikacija sa izvora koji nisu Play Store. U podešavanjima (settings) telefona nađite stavku Security a u okviru nje ”Unknown sources”, štrikirajte opciju. Ovo možete vratiti na prethodno podešavanje posle instalacije Pokemon GO.

Kada se igra preuzela dobićete notifikaciju. Prevucite od gornje ivice ekrana na dolje da biste vidjeli sve notifikacije i pritisnite na onu sa obavještenjem o preuzetom fajlu. Potvrdite instalaciju i onda ćete moći da zaigrate Pokemon GO.

Da biste igrali morate ispunjavati ove tehničke uslove:

-minimum Android 4.4 (KitKat) verzija operativnog sistema (igra ne radi na Intel procesorima)

-rezolucija ekrana HD 1280×720

-Wi-fi, 3G ili 4G Internet konekcija

-GPS i uključen Location services

Potpuno ludilo

Sve to zvuči jako zabavno, ali problemi zbog ovog pristupa igranja kroz stvarni svijet već su počeli. Milioni koji tumaraju gradovima i širom svijeta stvaraju probleme na svakom koraku. Jedan pokemon majstor iz SAD-a tako je vozeći automobil primijetio pokemona što ne bi bio veliki problem da nije zakočio na autoputu kako bi ga uhvatio. Sudar je bio neizbježan, ali srećom nito nije stradao.

Do incidenta je došlo i u Misuriju gdje su razbojnici odlučili koristiti igricu kao pomagalo. Koristeći geolokacijske mogućnosti mogli su predvidjeti mjesto ali i nivo izolovanosti žrtava. Kako u igrici postoji mogućnost privlačenja više drugih igrača, oni su to koristili kako bi namamili žrtve na izolovana mjesta gdje bi ih lakše opljačkali.

S druge strane pozitivne posljedice ove manije jesu što korisnici moraju šetati da bi napravili bilo što , a to je za zdravlje mnogo bolje od buljenja u smartphone u svom kauču.

U cijeloj priči dobro je prošao i Nintendo čije su dionice skočile nevjerovatnih 25 odsto.

Ipak, igra ima i nedostatke jer je još uvijek puna bagova. Tako se osim hvatanja pokemona i borbe u za to predviđenim centrima nema baš puno ostalog za raditi. Ipak, očekuje se da će se sve to skupa nadograditi pa će biti moguće borbe trenera 1 VS 1 i razmjena pokemona što će cijelu igru dići na potpuno novi nivo.

Bonus video: