Koliko će još postojati život na Zemlji?

Najrasprostranjenije zvijezde u svemiru su "crveni patuljci". One se odlikuju malim težžinama, mogu postojati i podržžavati žživot oko sebe tokom 10 biliona godina
88 pregleda 3 komentar(a)
zvijezde, galaksija, Foto: Shutterstock
zvijezde, galaksija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2016. 19:50h

Zvijezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije prežživljavaju različite stadijume razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u „bijele patuljke“

Naučnici sa Harvarda i Oksforda izračunali su koliko dugo možže da postoji žživot oko zvijezda sa povoljnom klimom za žživot, objavljeno je sajtu Arxiv.

Period u kome možže da se razvija žživot u blizini zvijezda direktno zavisi od dužžine žživota same zvijezde, navodi se u istražživanju, piše Newsweek.

Izuzetak je samo ako zvezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara sa nebeskim tijelom ili pod uticajem drugih ruššilačkih sila, prenio je Sputnjik.

Prema podacima istražživanja, žživot možže nastati u području zvijezde koja je 0,08 -— 3,7 puta težža od Sunca.

Pri tome, težžina zvijezde je obrnuto proporcionalna dužžini žživota - ššto je lakšša zvijezda, dužže će postojati žživi organizmi.

Najrasprostranjenije zvijezde u svemiru su "crveni patuljci". One se odlikuju malim težžinama, mogu postojati i podržžavati žživot oko sebe tokom 10 biliona godina.

Zvijezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije prežživljavaju različite stadijume razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u "bijele patuljke". U svakom od ovih perioda zvijezda možže stvoriti nepovoljnim uslove za žživot za okolne planete, navodi se u istraživanju.

Proces nastanka zvijezda počeo je 30 miliona godina poslije Velikog praska. Planetarni sistemi su počeli da se pojavljuju mnogo kasnije - nakon što su eksplozije formirale nove generacije zvijezda.

Naučnici smatraju da je to tačka početka postojanja žživota u vasioni, koja se ograničava trajanjem najstabilnijih zvijezda - oko 10 milijardi godina.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: