Šest Teslinih manje poznatih ideja

“Moći ćemo u trenutku da komuniciramo jedni s drugima, bez obzira na udaljenost. Ne samo to, već ćemo putem televizije i telefonije savršeno moći da vidimo i čujemo jedni druge, kao da se nalazimo licem u lice, bez obzira na udaljenost od nekoliko hiljada kilometara"
131 pregleda 46 komentar(a)
Nikola Tesla, Foto: Eden-saga.com
Nikola Tesla, Foto: Eden-saga.com
Ažurirano: 10.07.2016. 14:54h

Nikola Tesla, jedan od najznačajnijih naučnika i inovatora u istoriji čovečanstva, rođen je na današnji dan prije 160 godina.

Tesla je zaslužan za mnoge pronalaske i svoj život i rad posvetio je nauci i istraživanju. Njegovi najznačajniji pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asihroni motor, sihroni motor i Teslin tranformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti renfenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

1937. godine je bio nominovan za Nobelovu nagradu ali ju je je odbio.

Po ovom legendarnom naučniku-pronalazaču godinama i decenijama poslije smrti, ime je dobila jedinica jačine magnetnog polja, asteroid, krater na Mjesecu, fabrika sijalica u Češkoj, električni automobil, beogradski aerodrom, avion…

Preminuo je u svojoj 87. godini, u Njujorku siromašan i zaboravljen.

Njegov pepeo se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beograduu, u urni idealnog sfernog oblika.

Dok cio svijet slavi veliki jubilej, predstavljamo vam neke od manje poznatih patenata čuvenog naučnika.

  • Tesla je tvorac prvog koncepta za smartfon

Prema navodima portala Big Think, Tesla je vrlo dobro razumio u kom pravcu se kreću komunikacione tehnologije.

“Moći ćemo u trenutku da komuniciramo jedni s drugima, bez obzira na udaljenost. Ne samo to, već ćemo putem televizije i telefonije savršeno moći da vidimo i čujemo jedni druge, kao da se nalazimo licem u lice, bez obzira na udaljenost od nekoliko hiljada kilometara. Instrumenti pomoću kojih ćemo to činiti biće zadivljujuće jednostavni u poređenju sa današnjim telefonima. Ljudi će moći da ih nose u džepovima”.

Nažalost, s obzirom na tehnologiju koja je bila dostupna u njegovo vrijeme, veliki naučnik nije mogao da konstruiše ovaj uređaj 1920. godine.

  • Napravio je “mašinu za zemljotrese”

Ovaj eksperiment podstakao je velike glasine u vezi sa time šta se odvija u laboratoriji velikog naučnika. Ono što je Tesla stvorio zapravo je bila neka vrsta oscilatora koji je mogao da prepoznaje vibracije različitih brzina i rezonanci.

  • Patentirao je ideju o električnoj željeznici

“Ovaj izum predstavlja poboljšani sistem snabdijevanja motora, automobila i drugih uličnih vozila električnom energijom iz centralnog ili stacionarnog izvora energije, bez upotrebe kliznih kontakata između linija provodnika i motora automobila”, objasnio je Tesla u svom patentu.

  • Izmislio je ono što se danas u suštini naziva solarnim panelima za proizvodnju električne energije

Njegov dizajn uključivao je metalnu ploču na anteni koja je žicom bila povezana sa kodenzatorom na zemlji.

  • Izumio je čamac na daljinsko upravljanje

Tesla je koristio radio-talase za kontrolu čamca, i uspio da upravlja njime u malom bazenu u Medison skver gardenu. Ovaj izum izazvao je velike rasprave o njegovoj potencijalnoj upotrebi u okviru ratnih sukoba, piše Bluebird Marine Systems.

  • Patentirao je leteću mašinu koja je mogla da izvodi vertikalno polijetanje

Naučnik je ovaj izum nazivao 'helikopter-avionom'.

Bonus video: